Srpkinja u nevjerici slikala cijene u Dubrovniku, posebno u oko upada jedno jelo: 'To košta čak 6 eura'

Na društvenim mrežama sve češće se pojavljuju računi i jelovnici s Jadranskog mora, što je i logično jer se bliži početak sezone, ali ove objave nerijetko izazivaju neugodno iznenađenje među korisnicima. Ovaj put, pažnju su privukle cijene u Dubrovniku, jednom od najpoznatijih turističkih odredišta na Jadranu, osobito nakon snimanja popularne serije "Igra prijestolja".
Primjerice, u jednoj poznatoj konobi u starom gradu Dubrovnika, cijene su prilično visoke. Popara košta 17 eura, sardine 13 eura, lignje čak 30 eura, dok ćete za porciju ćevapa izdvojiti 14 eura. Burgeri se prodaju po cijeni od najmanje 13 eura, a neki dosežu i do 20 eura. Pizze, iako naizgled pristupačne, prodaju se po prosječnoj cijeni od 13 eura, ali njihov promjer nije naveden. Priča se brzo proširila i srpskim medijima pa se tako u Blicu snebivaju cijenom maslina. "Čak i masline kao prilog mogu vas stajati 6 eura", navodi Blic u svom tekstu o cijenama u Dubrovniku.
Dubrovacke cene jelovnika ko voli pic.twitter.com/VINBz6SBDG
— Mayday (@CaraUrosa) May 26, 2024
Reakcije korisnika društvenih mreža
Komentari na društvenim mrežama variraju od šoka do razumijevanja. Neki korisnici su neugodno iznenađeni visokim cijenama u Dubrovniku. Jedan korisnik je napisao: "U Solunu porcija lignji 17 eura, ovdje 30. Previše." Drugi su istaknuli da se u Dubrovniku ne plaća samo za kvalitetu hrane, već i za "hype" oko ovog popularnog turističkog odredišta: "U Dubrovniku se ne plaća kvaliteta jela ili usluge, već 'hype' koji vlada oko tog Disneylanda za odrasle."
Ovo voće i povrće daleko je najnezdravije: 'Oni su najveći rizik i opasnost za vaše tijelo'
S druge strane, neki korisnici opravdavaju visoke cijene, ističući da je Dubrovnik elitna turistička destinacija te da su cijene porasle u svim turističkim destinacijama. "Dubrovnik je elitna turistička destinacija, a ove godine su sve destinacije povećale cijene," napisao je jedan korisnik. Drugi su napomenuli da cijene nisu mnogo drugačije ni u Beogradu, gdje se često jede smrznuta morska riba.
Unatoč visokim cijenama, neki korisnici nude praktične savjete za turiste. "Nikome nije stavljena puška na čelo da mora ići i jesti u restoranu. Hoćeš? Nećeš? Imaš prodavaonicu, pa jedi sendvič," komentirao je jedan korisnik, dok je drugi dodao: "Idi u Taškent ako ti ne paše, mi ove cijene plaćamo 365 dana uz neznatno veće plate, zato i radimo dva posla."