Stari Hrvati su ovo povrće obožavali, a Amerikanci ga plaćaju kao suho zlato: Čudotvorno je

Zbog njenih izvanrednih hranjivih i ljekovitih svojstava, ljudi su spremni platiti čak i do sto dolara kako bi uživali u ovom povrću. U prošlosti, raštiku su Egipćani i Grci smatrali biljkom s gotovo magičnim svojstvima. Danas je raštika priznata kao jedna od najzdravijih namirnica u biljnom svijetu. Iako ima malo kalorija, bogata je vitaminima i mineralima, ali nije uvijek dobivala pažnju kao što su to činili kelj, kupus, blitva ili špinat.
Osim što poboljšava probavu, raštika je snažan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Ona pomaže smanjenju rizika od srčanih oboljenja, poboljšava vid, jača kosti, i zahvaljujući visokom sadržaju folne kiseline, preporučuje se trudnicama.
Kod pripreme raštike, važno je kuhati je na pari ili u kipućoj vodi, ali paziti da je ne prekuhate, kako bi sačuvala svoje hranjive tvari i izbjegla gorak okus. Osim klasičnih jela poput juha i variva, listovi raštike mogu se koristiti i za pripremu sarme, pri čemu je najbolje koristiti mlado lišće.
Čudotvorna biljka
Jedan od ključnih sastojaka raštike je flavonoid pod nazivom maempferol. Znanstvene studije su pokazale da žene koje unose veće količine maempferola mogu smanjiti rizik od raka jajnika za čak 40%. Ovaj flavonoid nije prisutan samo u raštiki, već ga ima i u zelenom čaju, luku, brokuli, poriluku, špinatu i borovnicama. Preporučuje se konzumiranje raštike tri do pet puta tjedno. Dovoljno je kratko je prokuhati (5-10 minuta) i začiniti morskom soli, maslinovim uljem i limunom, uz dodatak češnjaka i papra za bolji okus.
Raštika je bogata karotenoidima poput luteina i zeaksantina, koji štite oči od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i smanjuju rizik od katarakte. Osim toga, sadrži vitamine A, C, B6, kao i magnezij, celulozu, kalcij i bakar, što je čini pravim superjunakom zdrave prehrane.
Prije konzumiranja, listove raštike treba oprati pod mlazom hladne vode, izbjegavajući namakanje kako bi se sačuvali vitamini topivi u vodi. Ako je pravilno zapakirana u prozirnu foliju i sa što manje zraka, raštika može ostati svježa u hladnjaku i do pet dana, čime se sprječava njezino venuće i gubitak hranjivih tvari.