Što se događa s vašim tijelom ako pojedete plijesan? Specijalisti otkrili što napraviti
Vjerojatno se to dogodilo većini ljudi koje poznajete, uključujući i vama; jeli ste svoj sendvič u miru i niste na prvu uočili da ima male zelene točkice po sebi. Pojeli ste plijesan i odmah se zapitate: Što sada? Nema razloga za prevelikom panikom.
Gastroenterolog Rudolph Bedford razgovarao je s Women's Health te je objasnio kako će sve biti u redu, iako upozorava da postoje situacije u kojima se možete razboljeti. Tvrdi kako će oni s dobrim imunološkom sustavom u većini slučajeva probaviti plijesan kao i hranu te je pojasnio kako je želudac surov te ga većina bakterija i gljivica ne preživi.
Ipak, treba pripaziti
No, kod nekih se ljudi može doći do mučnine, povraćanja i grčeva i ako se stanje pogorša, potrebno je obratiti se liječniku. Bedford ističe kako su male vjerojatnosti da ćete se razboljeti od gutanja malo plijesni, ali problem je u mikotoksinu oko kojih treba biti orezan.
Previše konzumacije ili samo udisanja istih može biti otrovno te uzrokovati smrt, piše USDA. Mogu su naći u raznim namirnicama, obično u žitaricama i orašastim plodovima. Toksini se obično pojavljuju kada plijesan dostigne zrelost i pod određenim uvjetima, ali Healthline piše kako male količine mikotoksina ne bi trebale naštetiti onima sa zdravim ikonološkim sustavom.