Stručnjaci otkrili koja je namirnica najriskantnija za konzumaciju: Pripremite se na šok nad šokovima, jer jedete je stalno
Hrana je nužnost, ali može biti i opasnost. Kada niste oprezni, ono što konzumirate može predstavljati velike rizike za vaše zdravlje i sigurnost. Neki od najosnovnijih proizvoda iz trgovine, poput kave i mliječnih proizvoda, uzrokovali su opasne izbijanje bolesti povezane s virusima i bakterijama poput salmonele, listeije i E. coli. Međutim, neke su namirnice posebno opasne.
S obzirom na sve upozorenje za povlačenje hrane koje su već izdane samo u 2023. godini, potrošači se možda pitaju jesu li određene namirnice posebno opasne kada je riječ o zarazi hranom. Nedavno je neprofitna organizacija koja proučava proizvode i usluge za potrošače odlučila odgovoriti na to pitanje, te je objavila neke značajne rezultate, prenosi EatThis.
Lisnato povrće najopasnije
Stručnjaci za sigurnost hrane iz Consumer Reports-a proučavali su povlačenje hrane i izbijanje bolesti uzrokovanih hranom od 2017. do 2022. godine, analizirajući podatke iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Uprave za hranu i lijekove te Ministarstva poljoprivrede. Zatim su sastavili popis od 10 posebno "rizičnih" prehrambenih proizvoda koristeći podatke o tome koliko se ljudi razboljelo ili umrlo od tih proizvoda, koliko puta su ovi tipovi hrane bili povučeni te ukupna količina svake vrste hrane koja je bila povučena.
Consumer Reports je uključio lisnato povrće kao najrizičniji prehrambeni proizvod na popisu, što će biti teški udarac za ljubitelje salate. Stručnjaci za sigurnost hrane utvrdili su da su 11 smrti povezane s povučenim lisnatim povrćem, poput romaine salate i salate iz vrećice, zbog kontaminacije E. coli i listerijom. To je bilo najveći broj smrti povezanih s bilo kojom namirnicom na popisu. Lisnato povrće također je bilo povezano s trećim najvećim brojem oboljelih na popisu, 614, te drugim najvećim brojem povlačenja, 50.
Koji je razlog?
Brian Ronholm, direktor za prehrambenu politiku u Consumer Reports-u, objasnio je da je razlog zašto je lisnato povrće povezano s toliko mnogo bolesti uzrokovanih hranom najvjerojatnije zbog kontaminirane vode koja se koristi za navodnjavanje polja u Kaliforniji i Arizoni. Čak i ako lisnato povrće nije zagađeno vodom tijekom uzgoja, kontaminacija ima potencijal za brzo širenje između proizvoda unutar tvornica za preradu, jer se vrećice s lisnatim povrćem procesiraju u relativno malom broju objekata u zemlji.
Za potrošače koji žele zaštititi sebe od mogućih bolesti uzrokovanih hranom u lisnatom povrću, stručnjaci Consumer Reports preporučuju da kupuju cijele glave salate umjesto salata u vrećicama ili kutijama, te da uklone vanjske listove salate gdje se bakterije često mogu skrivati. Potrošači također mogu birati hidroponsku i stakleničku salatu jer su manje vjerojatno one kontaminirane životinjskim izmetom, ili razmotriti kuhanje zelenog lisnatog povrća poput kelja i raštike jer toplina može ubiti bakterije.
Sirevi i jedna vrsta mesa
Iako je lisnato povrće bilo najrizičniji proizvod na listi, sirevi i delikatesi su bili drugi na listi s ukupno sedam smrtnih slučajeva i 409 bolesti. Mljeveno meso je bilo treće s dva smrtna slučaja i 643 bolesti. Ronholm je naglasio da Consumer Reports ne nalaže kupcima da u potpunosti izbjegavaju ove namirnice. Međutim, lista potvrđuje "važnost praćenja najboljih praksi za sigurnost hrane za sve vaše namirnice, uključujući poznavanje načina praćenja i reagiranja na povlačenje hrane kada se dogode", rekao je za EatThis.
Među najopasnijima još su se našli piletina, puretina, luk, brašno, a za potpuni popis rizičnih namirnica u trgovinama, kao i savjete o tome kako ublažiti rizike povezane s njima, pogledajte cijeli popis na Consumer Reports.