Stručnjaci otkrili koje je najotrovnije povrće na svijetu: Puno je pesticida, evo kako ga konzumirati

Istraživanja pokazuju da se tragovi pesticida, fungicida i regulatora rasta biljaka mogu nakupljati u ljudskom organizmu, ali dobra vijest je da se tijelo može očistiti već nakon dva tjedna konzumacije hrane bez tih štetnih tvari.
Koje namirnice su najviše izložene pesticidima?
Kako biste smanjili rizik od unosa pesticida, preporučuje se izbjegavanje određenih vrsta voća i povrća ako nisu uzgojene organski ili pod vašim nadzorom. Među najviše tretiranim namirnicama nalaze se:
Jagode, jabuke, nektarine, breskve, grožđe, trešnje,
Špinat, rajčica, cherry rajčica, krastavac, celer, paprika babura.
Analize su pokazale da jagode mogu sadržavati čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike tretirani s njih 15.

Kako smanjiti pesticide na voću i povrću?
Ako nemate mogućnost uzgoja vlastitih namirnica, evo nekoliko metoda koje mogu pomoći u uklanjanju ostataka pesticida:
Slana otopina – Pomiješajte žlicu morske soli s jednom šalicom vode. Namačite voće i povrće 30 minuta, zatim isperite čistom vodom.
Otopina octa – U omjeru 1:4 pomiješajte bijeli ocat i vodu. Namočite hranu pola sata, a jabuke možete držati i duže jer su one često jako tretirane. Ocat može uništiti velik broj bakterija i neutralizirati ostatke pesticida.
Na adresu joj stigao paket za muža, kada ga je otvorila uslijedilo je veliko iznenađenje
Domaći sprej za čišćenje
Recept 1: Pomiješajte žlicu limunovog soka, dvije žlice sode bikarbone i jednu čašu vode. Ulijte u bocu s raspršivačem, poprskajte namirnice i ostavite 15 minuta prije ispiranja.
Recept 2: Pomiješajte šalicu vode, šalicu bijelog octa, dvije žlice sode bikarbone i nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa. Sprej nanesite na voće i povrće, ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim dobro isperite.
Iako je nemoguće potpuno eliminirati pesticide iz namirnica koje nisu organske, ovim metodama možete značajno smanjiti njihovu prisutnost i učiniti svoju prehranu sigurnijom.