Stručnjaci razbili najpopularniji mit o kruhu: Sve što se dosad mislilo je laž

Ljudi često vjeruju da kruh deblja iz nekoliko razloga, iako ti razlozi često nisu potpuno utemeljeni. Ima nekoliko čimbenika zbog kojih se ta vjerovanja mogu pojaviti. Ugljikohidrati su jedan od glavnih razloga. Kruh je bogat ugljikohidratima, a mnogi vjeruju da unos velike količine ugljikohidrata dovodi do povećanja tjelesne težine. Iako je istina da unos viška ugljikohidrata može dovesti do debljanja, ključ je u umjerenosti i odabiru kvalitetnih ugljikohidrata.
Drugi razlog može biti gluten. Postoje ljudi koji su osjetljivi na gluten ili imaju celijakiju, autoimunu bolest koja uzrokuje oštećenje tankog crijeva kada konzumiraju gluten. Zbog toga neki ljudi izbjegavaju kruh zbog straha od gastrointestinalnih problema.
Sve je bila laž?
Iako postoji određena osjetljivost na gluten koja može uzrokovati nelagodu kod nekih ljudi, većina ljudi može konzumirati kruh bez problema.
Jedina vrsta kruha koja može biti problematična je ultra-procesirani kruh koji se često nalazi u tvorničkom pakiranju. No, svježi kruh od cjelovitog zrna smatra se sigurnim i preporučljivim dijelom prehrane, čak i ako se kupuje u supermarketima.
Važno je samo umjereno konzumirati kruh i paziti na količinu unesenih ugljikohidrata, jer višak bilo kakvih ugljikohidrata može doprinijeti debljanju. Također, preporučuje se uključivanje više vlaknastih namirnica u prehranu kao zamjena za kruh od bijelog brašna.