Stručnjaci su otkrili koje je najzdravije voće i njihov odgovor bi vas mogao dobro šokirati

Zanimljivo je da prema istraživanju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rajčica je proglašena najzdravijim voćem s najvećim sadržajem hranjivih tvari.
Rajčica je bogata antioksidansima i hranjivim tvarima, a njena crvena boja dolazi od polifenola i karotenoida koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovi spojevi pomažu zaštiti stanica od oksidativnog stresa, smanjenju rizika od srčanih bolesti, snižavanju krvnog tlaka i "lošeg" kolesterola.
Antioksidansi prisutni u rajčici također mogu pružiti zaštitu kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim zračenjem i poboljšati opće zdravlje kože. Osim toga, rajčica je izvor ključnih vitamina i minerala poput vitamina C, E, A, kalija, folne kiseline i vitamina K.
Iznenađujuće
Vitamin K i kalcij su važni za zdravlje kostiju i očuvanje njihove strukture. Vitamin A i beta-karoten, prisutni u rajčici, podržavaju zdravlje očiju i pomažu u prevenciji problema poput makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Bogatstvo vlakana u rajčici ključno je za održavanje zdrave probave, a niskokaloričnost, visok udio vode i vlakana čine je korisnom za kontrolu tjelesne težine.
CDC-ova klasifikacija voća i povrća temelji se na 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčica je niskokalorična sa samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata u porciji težine 60 grama.
Osim rajčice, na listi najzdravijeg voća nalaze se i drugi izbori:
Limun: Bogat vitaminom C, smanjuje rizik od određenih vrsta raka i bolesti srca, ali prekomjerna konzumacija može oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati probavne smetnje.
Naranča: Osim vitamina C, sadrži male količine vitamina B6, kalija i kalcija te je važna za zdravlje mozga, srca, živaca i kostiju.
Jagode: Osim vitamina C, sadrže antioksidanse antocijanine koji igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i sprečavanju razvoja Alzheimerove bolesti.
Limeta: Bogata vitaminom C, koristi se u kuhanju i pečenju, ali treba paziti na visoku kiselost koja može biti štetna.
Grejp: Sadrži vitamin C, vitamin A i folnu kiselinu te podržava regulaciju šećera u krvi, zdravlje probave i kontrolu kolesterola.