Stručnjaci upozoravaju koliko je zapravo štetno spavati dulje vikendom: Zvuči bizarno, ali prijete vam ozbiljni problemi
Većina nas s nestrpljenjem očekuje vikend kako bismo se malo odmorili i nadoknadili izgubljeni san. Međutim, novo revolucionarno istraživanje koje je nedavno objavljeno u "The European Journal of Nutrition" ukazuje na zanimljive veze između načina spavanja, mikrobioma crijeva i općeg zdravlja.
Prethodno je poznato da loša prehrana i rad u smjenama mogu negativno utjecati na zdravlje, ali sada nova saznanja pokazuju da i sitne promjene u rasporedu spavanja mogu imati dubok utjecaj na naše tijelo, piše The Sun.
Istraživanje je obuhvatilo 934 sudionika te je otkrilo intrigantne veze između obrascima spavanja i njihova zdravstvenog stanja. Osobe koje su imale neredovite obrasce spavanja, čak i ako je razlika u trajanju sna između radnih dana i vikenda iznosila samo 90 minuta, pokazale su znatno veću prisutnost markera upale, što može ukazivati na lošije zdravstveno stanje, kako izvještava The Sun.
Valja paziti
Sve više dokaza sugerira da sastav mikroba u crijevima igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja, utječući na probavu i rizik od raznih bolesti. U ovom istraživanju identificirano je čak 17 vrsta bakterija u crijevima čije su se razine razlikovale ovisno o konzistentnosti obrasca spavanja. Posebno zabrinjavajući su rezultati povezani s "društvenim jet lagom", kada sudionici spavaju kasnije vikendom.
Devet od tih bakterija češće je bilo prisutno kod osoba koje su imale takav neredovit raspored spavanja, a tri od njih su povezane s pretilošću, lošim kardiometaboličkim zdravljem te povišenim razinama upale i riziku od različitih bolesti.
Wendy Hall s King's Collegea London istaknula je važnost ovog istraživanja rekavši: "Znamo da veći poremećaji u snu, poput rada u smjenama, mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje. No, ovo istraživanje prvi put pokazuje da čak i male razlike u rasporedu spavanja tijekom tjedna mogu biti povezane s različitim vrstama crijevnih bakterija. Iako su neke od ovih veza povezane s prehrambenim navikama, naši podaci upućuju na mogućnost da su uključeni i drugi, trenutno nepoznati faktori."