Stručnjaci upozoravaju, ove namirnice nikako ne smijete kupovati u trgovini: Jedna bi vas mogla posebno iznenaditi
Narezano voće: Velika količina svježeg voća koje je narezano i pakirano u supermarketima može biti rizična opcija. Stručnjak Darin Detwiler, predsjedatelj Programa sigurnosti hrane Nacionalnog udruženja za zdravlje okoliša, upozorava da se često radnici u tim odjelima ne pridržavaju najboljih higijenskih praksi te da narezano voće može biti izloženo kontaminaciji i produženom vremenu izloženosti prije nego što ga kupimo.
Kuhana hrana gotova za jelo: Hrana pripremljena za konzumaciju u odjelima samoposluživanja u supermarketima može predstavljati rizik jer je teško održavati pravilnu temperaturu, što može potaknuti brz rast bakterija. Također postoji opasnost od unakrsne kontaminacije i alergena.
Zelena salata u vrećicama: Nakon izbijanja bolesti poput E. coli i listerije povezanih sa salatom u vrećicama, stručnjaci preporučuju da kupujete cijelu glavicu salate i perete je sami kako biste smanjili rizik.
Delikatesni proizvodi: Preporučuje se oprez kod kupnje mesa ili drugih delikatesnih proizvoda na odjelima trgovina jer radnici često ne poštuju pravila higijene i kontrole temperature. Preporučuje se kupnja pakiranih proizvoda s jasnim informacijama o proizvodu i priprema kod kuće.
Dinja: Dinje su sklone prenošenju bolesti koje se prenose hranom zbog vanjskog sloja koji se teško čisti i pH razine koja potiče brz rast bakterija. Preporučuje se oprez pri konzumaciji dinje, a ostatke se ne bi trebalo čuvati dulje vrijeme.
Važno je naglasiti da, unatoč ovim upozorenjima, pravilna higijena i priprema hrane kod kuće mogu znatno smanjiti rizik od problema sa sigurnošću hrane.