Stručnjak otkrio kako jedino pravilno oprati voće i povrće od pesticida: 'Mnogi zaborave na bitnu stavku'
Mnogi ljudi ne shvaćaju da, iako su svježi proizvodi često smatrani sigurnima, oni mogu biti izloženi različitim opasnostima. Naime, godišnje jedna od deset osoba oboli zbog hrane, a gotovo 46% tih slučajeva uzrokovano je konzumacijom povrća i voća.
Razlog tome leži u načinu na koji se proizvodi uzgajaju i obrađuju. Mnogi od njih rastu na otvorenom, što znači da mogu biti izloženi raznim nečistoćama poput insekata, ptica, pa čak i kontaminiranom tlom. Pored toga, voće i povrće mogu biti kontaminirani tijekom pakiranja, skladištenja ili pripreme. Čak i hidroponski uzgojeni proizvodi nisu imuni na bakterije i pesticide, piše Science Alert.
Zato je pravilno pranje ovih namirnica ključno za očuvanje zdravlja. Najbolji način za pranje je korištenje hladne, tekuće vode. Površinu voća i povrća treba temeljito trljati rukama kako bi se uklonila prljavština, pesticidi i mikrobne klice. Preporučuje se korištenje čiste zdjele umjesto sudopera za namakanje, kako bi se izbjegla kontaminacija.
Bitno je dobro oprati
Važno je napomenuti da nikada ne treba koristiti deterdžente ili izbjeljivače jer ti kemijski proizvodi mogu biti apsorbirani kroz poroznu koru voća i povrća, što može učiniti hranu nesigurnom. Iako neki koriste ocat i sodu bikarbonu za pranje, istraživanja pokazuju da obična voda često pruža dovoljan stupanj čistoće. Ocat može promijeniti okus i teksturu hrane, dok soda bikarbona može narušiti koru ako se koristi predugo ili se ne ispere temeljito.
Za čvrsto voće i povrće, poput krumpira i tikvi, preporučuje se upotreba četke, dok se zeleno lisnato povrće treba isprati list po list. Bobičasto voće je najbolje držati u hladnjaku neoprano i prati ga tek neposredno prije konzumacije.
U konačnici, iako ni jedna metoda kućnog pranja ne može potpuno eliminirati sve klice, redovito i pravilno pranje voća i povrća može značajno smanjiti rizik od kontaminacije i pomoći u održavanju prehrane sigurnom.