Sve vrijeme mislili smo da je maslinovo ulje zdravo: Znanstvenici sada tvrde da uzrokuje opasno stanje

Maslinovo ulje desetljećima se slavilo kao eliksir zdravlja, osobito u okviru mediteranske prehrane. Njegovi blagotvorni učinci na zdravlje srca, dugovječnost i vitalnost u starosti potvrđeni su brojnim istraživanjima. No, novo istraživanje američkih znanstvenika baca drugačije svjetlo na ovu omiljenu namirnicu – upozoravaju da maslinovo ulje, odnosno oleinska kiselina koja se u njemu nalazi, može potaknuti debljanje i stvoriti podlogu za bolesti srca, ako se konzumira u prekomjernim količinama.
Što pokazuje novo istraživanje?
Znanstvenici sa Sveučilišta Oklahoma proveli su istraživanje na miševima, hraneći ih dijetama koje su bile obogaćene različitim vrstama masti – uključujući one iz maslinovog, kokosovog i kikirikijevog ulja, mlijeka, masti i sojinog ulja. Posebnu su pažnju posvetili oleinskoj kiselini, dominantnoj masnoj kiselini u maslinovom ulju.
Otkrili su da oleinska kiselina potiče rast i umnožavanje masnih stanica putem aktivacije proteina AKT2 i smanjenja aktivnosti proteina LXR. To povećava broj "vojnika" u vojsci masnih stanica, kako je slikovito opisao dr. Michael Rudolph, docent biokemije i fiziologije te jedan od autora studije.
„Kada unosimo oleinsku kiselinu, ona u početku povećava broj masnih stanica, što stvara veću sposobnost pohrane viška nutrijenata. Dugoročno to može dovesti do pretilosti, a potom i do kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa ako se ne kontrolira.“
Umjerenost je ključ
Autori studije, objavljene u uglednom časopisu Cell Reports, ističu da nema razloga za izbjegavanje maslinovog ulja, ali se naglašava važnost umjerene konzumacije.
„Relativno niske razine oleinske kiseline imaju korisne učinke“, pišu znanstvenici, „no dugoročno visoke razine mogu imati štetne posljedice za kardiovaskularno zdravlje i smrtnost.“
Dr. Rudolph zaključuje: „Poruka koju želimo poslati jest da se masti konzumiraju raznoliko i umjereno. Maslinovo ulje nije neprijatelj, ali kao i sa svim masnoćama – pretjerivanje može biti štetno.“

Popularnost maslinovog ulja u kulinarstvu i wellness kulturi
Maslinovo ulje omiljeno je među profesionalnim kuharima, dijetetičarima i wellness influenserima. Osnovna je namirnica mediteranske prehrane, koju su brojna istraživanja povezala s dugovječnošću, manjim rizikom od karcinoma i usporavanjem starenja.
No, u novije vrijeme maslinovo ulje nadilazi kuhinju – mnogi ga konzumiraju u velikim količinama, nadajući se njegovim navodnim čudesnim učincima. Dua Lipa ga stavlja na sladoled, bodybuilderi na Redditu tvrde da ga piju za masu, Jennifer Lopez ga hvali zbog mladolikog tena, a Silicijska dolina biohaker Bryan Johnson svakodnevno pije više žlica i prodaje vlastitu marku kao dio neprovjerene dijete za dugovječnost.
Također se na društvenim mrežama promovira kao lijek za nadutost, zatvor, zdravlje kose i kože, pa čak i kao lijek protiv mamurluka.
Stručnjaci upozoravaju na pretjerivanje i zablude
Unatoč popularnosti, nutricionisti pozivaju na oprez. Michelle Routhenstein, dijetetičarka iz New Yorka, navela je slučaj pacijenta koji je svakodnevno konzumirao cijelu šalicu maslinovog ulja jer je vjerovao da je iznimno zdravo.
„To mu nije samo spriječilo mršavljenje, nego je i pogoršalo razinu kolesterola, jer velike količine maslinovog ulja ipak sadrže zasićene masti koje mogu poništiti njegove korisne učinke“, rekla je za MailOnline.
Dodala je da nedostatak kontrole porcija može dovesti do viška kalorija, što može rezultirati povećanjem tjelesne mase ili otežanim mršavljenjem.
Nutricionistica Veronica Rouse također upozorava da influenceri nerijetko šire netočne informacije: „Važno je biti oprezan pri slušanju savjeta influencera, jer oni često ne posjeduju znanstvenu podlogu za tvrdnje koje iznose. Svaku promjenu prehrane treba uskladiti sa stručnjakom – liječnikom ili registriranim dijetetičarom.“
Zlato mediteranske prehrane nije bez mane
Maslinovo ulje ostaje vrijedna komponenta uravnotežene prehrane, ali nova istraživanja podsjećaju da ništa nije zdravo u prekomjernim količinama. Iako nudi brojne koristi, visok i dugotrajan unos može imati suprotne učinke, osobito za osobe podložne bolestima srca ili metaboličkim poremećajima.
Zlatno pravilo za zlatno ulje ostaje jednostavno – umjerenost i raznolikost.