Tatjana posadila poseban mak pa od njega obilato zarađuje: Kilogram ide i za osam eura

U Banatskom Dvoru, među redovima češnjaka i plavozelenog lišća, raste čarolija – plavi mak. Tatjana Mandić, poduzetna domaćica i zaljubljenica u prirodu, otkrila je recept za savršen spoj tradicije i vrhunskog okusa. Njezin plavi mak, poznat po bogatoj aromi, danas osvaja ljubitelje domaćih štrudli diljem regije – a kilogram prodaje za 900 dinara i više, što je oko 7,50 eura.
Kako je od hobija došla do proizvodnje koja izaziva divljenje, i zašto njezin mak ima poseban status među kupcima – otkrivamo u nastavku.
Početak priče: Od graha do maka
Tatjana Mandić iz Banatskog Dvora nije planirala uzgoj maka. Prvotna ideja bila je zasijati grah, ali loši vremenski uvjeti promijenili su planove. Kako je imala mak od prijatelja iz Srpske Crnje, odlučila ga je posijati u velikom obiteljskom vrtu – i to se pokazalo kao pun pogodak.
“Iskreno, trenutno sam jako zadovoljna urodom, posebno kvalitetom. Ova godina bila je povoljna, a vjerujem da će i jesen biti u znaku maka. Dat ću sve od sebe i nadam se da će mi se trud vratiti,” priča Tatjana, piše Kurir.
Povratak tradiciji: Obiteljska ljubav prema maku
Ljubav prema maku nije slučajna. Tatjanina baka godinama je uzgajala mak u vrtu kako bi svake nedjelje pekla štrudle. Tu je tradiciju Tatjana nastavila – danas sama sadi, prorjeđuje, bere, pere, suši i melje mak na starom ručnom mlinu.
“Radim slastice i salame, pa su mi potrebe za makom veće. Od bake sam naslijedila znanje, ali i strast prema kvalitetnoj domaćoj proizvodnji,” otkriva Tatjana.
Najvažnija faza: Prorjeđivanje maka
Ako pitate Tatjanu, prorjeđivanje maka je ključ uspjeha. Kada biljke prokliju i počnu rasti pregusto, potrebno ih je pažljivo prorijediti kako bi svaka stabljika dobila dovoljno prostora za razvoj.
“Prorjeđivanje je najvažnija faza u uzgoju. Ako ga ne napravite na vrijeme i pravilno, sav trud može biti uzaludan,” naglašava Tatjana.
Prirodni uzgoj bez kemikalija
Tatjanin vrt pravi je primjer organskog uzgoja – iako nema službeni certifikat. Biljke ne tretira nikakvim pesticidima ni kemikalijama, a sve radi ručno.
Prije sjetve nisu radili analizu tla, oslanjali su se na iskustvo i vjerovali da će se mak, kao i prethodnih godina, uspješno razviti. “Mama i ja radimo sve fizički, a baka nam je najveća moralna podrška,” dodaje Tatjana uz osmijeh.
Tajna savršene berbe i sušenja
Mak zahtijeva puno kiše u ranim fazama rasta, a zatim suho razdoblje kako bi mahune pravilno sazrele. Kada mahune poprime smeđe-sivkastu boju i kada se pri protresanju čuje karakterističan zvuk zrna, vrijeme je za berbu.
Tatjana mahune ručno čupa, reže i zatim trese mak u posebne posude. Iako pranje nije obavezno, ona ga uvijek pere kako bi uklonila prašinu i ostatke suhih mahuna. Nakon toga ga suši pet dana na suncu, uz povremeno miješanje.
Samo potpuno osušen mak sprema u platnene vrećice i čuva ga na tamnom, hladnom i suhom mjestu – ili čak u hladnjaku.
Ručno mljevenje za najbolji okus
Iako mljevenje maka zahtijeva puno truda i vremena, Tatjana tvrdi da se samo tako dobiva najbolji okus. Koristi stari ručni mlin, jer vjeruje da industrijski strojevi ne mogu postići istu finu teksturu.
“Nema ljepše štrudle nego one s ručno mljevenim makom. Nemljeveni mak prodajem u papirnatim vrećicama, a mljeveni vakuumski pakiram u pakiranja od 500 g. Takav mak može stajati u zamrzivaču neograničeno,” objašnjava Tatjana.
Cijena i potražnja
Tatjanin plavi mak trenutno se prodaje za 900 dinara po kilogramu, a interes je sve veći. Kupci ga vole zbog prirodnog uzgoja, posebne arome i tradicije koja stoji iza svake vrećice.