Tri dana je jeo slatkiše koje jedu gotovo svi i pa završio u bolnici: 'Otrovao sam se'

Kasnonoćna želja za slatkim završila je u bolničkom krevetu. Britanski poduzetnik iz South Yorkshirea završio je šest dana u bolnici nakon što je u samo tri noći pojeo 3 kilograma Haribo bombona s okusom cole. Njegova priča, koja je šokirala i nasmijala liječnike, upozorenje je svima koji precjenjuju svoje granice kad je riječ o šećeru i “bezazlenim” slatkišima.
Poduzetnik Nathan Rimmington (33) iz South Yorkshirea završio je u bolnici nakon što je u samo tri noći pojeo 3 kilograma Haribo bombona s okusom cole, vrijednih 18 funti (oko 21 euro). Rimmington, koji vodi vlastitu tvrtku za prijevoz tereta, naručio je bombone kako bi zadovoljio kasnonoćnu želju za slatkim — no pretvorilo se u zdravstvenu noćnu moru.
Prema njegovim riječima, u tri dana unio je više od 10.000 kalorija čistog šećera, što je dovelo do jakih bolova u trbuhu, mučnine i promjena tjelesne temperature.

“Mislio sam da je kriva nedjeljna pečenka”
Rimmington je isprva mislio da je uzrok njegovih tegoba hrana koju je jeo nekoliko dana kasnije. „Mislio sam da je to možda bila nedjeljna pečenka koju sam pojeo nekoliko dana nakon što sam završio s bombonima“, rekao je.
„Ali bol u želucu bila je nepodnošljiva. Do srijede nisam mogao ustati iz kreveta — preznojavao sam se, bilo je užasno.“
Kad je napokon otišao liječniku, bol je bila toliko jaka da je, kako kaže, „ležao na podu čekaonice“.
Liječnici otkrili neočekivani uzrok
U bolnici Rotherham Hospital liječnici su utvrdili da mu je krvni tlak opasno visok, a daljnji pregledi otkrili su uzrok njegovih muka.
„Pitali su me što sam jeo, a ja sam spomenuo samo nedjeljni ručak. Onda su rekli da u mom tijelu ima jako puno želatine i pitali me jedem li puno slatkiša“, ispričao je Rimmington.
„Rekao sam da sam pojeo nekoliko bombona od cole, na što su me pitali – koliko točno? Kad sam rekao tri kilograma, svi su se počeli smijati.“

Dijagnoza: akutni divertikulitis
Liječnici su Rimmingtonu dijagnosticirali akutni divertikulitis, stanje koje zahvaća debelo crijevo i uzrokuje jake bolove u trbuhu, povišenu temperaturu i moguće krvarenje.
Prema britanskom NHS-u, bolest nastaje zbog malih izbočina u stijenkama crijeva, tzv. divertikula, koje se mogu upaliti ili inficirati. Većina ljudi s divertikulima ne osjeća simptome, no kod nekih može doći do ozbiljnih komplikacija.
Najčešće se liječi antibioticima i lijekovima protiv bolova, no u težim slučajevima može dovesti do komplikacija poput začepljenja crijeva, apscesa, fistula ili puknuća crijeva – što može izazvati peritonitis, po život opasnu infekciju.
Šest dana u bolnici – bez hrane i pića
Srećom, u Rimmingtonovu slučaju nije bila potrebna operacija. Liječnici su mu dali antibiotike i tekućinu putem infuzije, a tijekom šest dana boravka u bolnici bio je “nil by mouth” – nije smio jesti, piti ni uzimati lijekove na usta.
„Bio sam na infuziji cijelo vrijeme, nisam smio ništa pojesti. Naučio sam lekciju na teži način“, rekao je.

“Od tada nisam pojeo nijedan bombon”
Godinu dana kasnije, Rimmington priznaje da od tog iskustva nije dotaknuo nijedan Haribo bombon. „Bila je to moja glupost i nisam pojeo niti jedan bombon od cole od tada“, kaže.
„Sad kad ih vidim, imam PTSP. Samo pomislim da ću opet završiti na hitnoj. Moj savjet svima je – umjerenost je ključ. Nemojte kupovati kilograme bombona odjednom kao ja.“
Tvrtka Haribo je kontaktirana za komentar, no zasad se nije oglasila.
Vlada uvodi zabrane na “junk food” ponude
Rimmingtonov slučaj dolazi u trenutku kada britanska vlada pooštrava mjere protiv nezdrave hrane. Od 1. listopada uvedena je zabrana akcija tipa “kupi jedan, drugi gratis” na slatkiše, grickalice, zaslađene napitke i druge visokokalorične proizvode.
Zabrana se odnosi na supermarkete, velike trgovine i internetske prodavače, a uključuje i zabranu besplatnih nadopuna gaziranih pića u restoranima i kafićima.
Mjera je dio vladine strategije borbe protiv pretilosti, posebno među djecom, a najavljena je još 2021. godine za vrijeme premijera Borisa Johnsona. Međutim, njezino provođenje više je puta odgađano zbog krize troškova života, koja je industriji hrane dala dodatno vrijeme za prilagodbu.
Sljedeći korak u siječnju uključuje zabranu internetskog oglašavanja nezdrave hrane te ograničenja TV reklama prije 21 sat. Slične mjere uskoro bi trebale stupiti na snagu u Walesu i Škotskoj.