U Hrvatskoj ju ne uzgaja gotovo nitko, a donosi 1000 eura po kilogramu: Imamo savršene uvjete

Iako se najčešće povezuje s proizvodnjom piva, hmelj (Humulus lupulus) krije mnogo više od gorkih tonova koje daje ovom omiljenom piću. Riječ je o biljci iz obitelji Cannabaceae, čiji izdanci – nježni poput divljih šparoga – danas predstavljaju jednu od najskupljih gastronomskih delicija u Europi.
Njegovi mladi izdanci, blago gorkog okusa i bogatog nutritivnog profila, konzumiraju se u proljetnim mjesecima te se cijene zbog svoje nježnosti i sezonskog karaktera. U nekim europskim državama, kilogram svježe ubranih izdanaka hmelja doseže i vrtoglavih 1000 eura. I dok se na zapadu Europe ovi izdanci smatraju pravim kulinarskim luksuzom, u Hrvatskoj gotovo da su zaboravljeni.
Povijest hmelja: Od egipatskih napitaka do bavarskog piva
Iako se hmelj danas neraskidivo veže uz proizvodnju piva, njegova uporaba u prehrani i medicini seže daleko u prošlost. U doba drevnih Egipćana koristili su se namočene žitarice za pripremu napitaka s ljekovitim svojstvima, iako hmelj tada još nije bio dio recepture.
Tek u 11. stoljeću, bavarski redovnici počeli su koristiti hmelj za aromatiziranje i konzerviranje piva. Upravo su oni popularizirali njegovu uporabu u pivovarstvu, dajući pivu karakterističnu gorčinu koju danas poznajemo. No, osim u industriji piva, hmelj je od samih početaka imao i značajnu ulogu u narodnoj medicini.
Svećenici su ga koristili kao prirodni sedativ – pomagao je kod smirenja živaca, nesanice, a čak se spominje i u kontekstu smanjenja libida. Njegova svestranost učinila ga je dragocjenim saveznikom i u kulinarstvu i u ljekarništvu.
Delikatesa za gurmane: Skupa, kvarljiva i rijetka
Danas se izdanci hmelja smatraju gastronomskim draguljem u europskim restoranima. Njihova cijena proizlazi iz više faktora: rastu samoniklo, teško ih je uzgajati, berba je ručna i sezonska, a rok trajanja izrazito kratak. Najbolje ih je konzumirati neposredno nakon branja, zbog čega je riječ o gotovo isključivo lokalno dostupnom proizvodu.
Upravo ta kombinacija ograničene ponude i visoke potražnje pretvorila je izdanke hmelja u luksuzni proizvod koji može postići cijenu i do 1000 eura po kilogramu.
Hrvatski paradoks: Pogodni uvjeti, ali bez proizvodnje
Unatoč tome što klimatski uvjeti u Hrvatskoj savršeno pogoduju uzgoju hmelja, ova biljka gotovo da je iščezla iz domaće poljoprivredne slike. Nekada se hmelj uspješno uzgajao u mjestu Gregurovec kraj Križevaca, gdje je lokalna zadruga proizvodila sortu slovenske Aurore. No, zadruga je prestala s radom 2012. godine, a s njom je zamro i organizirani uzgoj hmelja u zemlji.
Za ozbiljan uzgoj hmelja potrebna su značajna ulaganja – od infrastrukturnih rješenja do tehnološke opreme. To često obeshrabruje male proizvođače. Ipak, s obzirom na rastuću popularnost craft pivarstva i domaćih proizvoda, hmelj u Hrvatskoj ima potencijalni prostor za povratak – uz uvjet snažnije podrške države i lokalnih zajednica.

Prilika koja čeka poduzetnike
U vremenu kada domaća poljoprivreda traži nove modele održivosti i tržišne niše, hmelj se nameće kao zanimljiva, i prije svega – vrijedna opcija. Ne samo za potrebe pivarske industrije, već i za visokogastronomsko tržište, koje sve više cijeni sezonske i autentične proizvode.
Možda je vrijeme da ponovno pogledamo ovu biljku ne samo kao sastojak piva, već kao resurs čiji potencijal Hrvatska trenutno – nepotrebno – zanemaruje.