Većina radi ogromnu pogrešku kada pripremaju čaj: 'Samo radite štetu'
Stručnjaci upozoravaju da mnogi ljudi prilikom pripreme čaja čine uobičajene greške koje mogu smanjiti njegove blagodati. Od vremena kuhanja, vrste posude do kvalitete vode, svaki detalj igra ulogu u tome hoće li vaš čaj pružiti sve ono najbolje što biljka može ponuditi.
Travarka Cami McBright ističe da je najvažniji faktor kod pripreme biljnih čajeva upravo trajanje infuzije. Iako mnogi izvadimo vrećicu iz vode već nakon dvije do tri minute, to je premalo vremena za otpuštanje svih korisnih tvari.
McBright preporučuje da čaj u vodi ostane barem 15 minuta kako bi se u potpunosti iskoristili polifenoli i drugi zdravi spojevi koji čaj čine ljekovitim. Dodatno, važno je da posuda bude poklopljena, jer na taj način sprječavamo isparavanje dragocjenih tvari.
Mnogi griješe
Osim vremena kuhanja, ključna je i kvaliteta vode koju koristimo. Voda bi trebala biti čista i s niskim udjelom kamenca, jer alkalnost može negativno utjecati na boju i okus čaja. Također, posude od metala nisu preporučljive, jer mogu promijeniti kemijski sastav čaja i utjecati na njegovu aromu. Idealno je koristiti posude od keramike ili porculana.
Za pripremu biljnog čaja, travarka savjetuje da se pridržavate uputa u receptima. Ako uputa nije konkretna, osnovno pravilo je da "mala količina" znači otprilike 1-2 grama bilja, dok "šaka bilja" označava količinu koja stane u jednu ruku, što je otprilike 30-70 grama.
Vrhunski psiholozi otkrili kako u sekundi prepoznati osobu koja pokušava manipulirati vama
Kroz pravilnu pripremu, od odabira vode do dužine infuzije, možete znatno poboljšati okus čaja i osigurati maksimalan unos korisnih tvari koje čaj nudi.