Veganska prehrana ublažuje simptome Covid-19, pokazuje novo istraživanje
Ljudi čija se prehrana sastoji od biljnih proizvoda i ribe navodno imaju manje šanse da dobiju ozbiljniju infekciju Covid-19. Prehrana s malo ugljikohidrata i puno proteina se u istraživanju povezuje s povećanim šansama od ozbiljne infekcije - iako je broj ovakvih slučajeva zanemariv.
Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health, a uključivalo je podatke zdravstvenih radnika iz šest zemalja.
Autori istraživanja su naveli: "U šest zemalja, biljna i pesketarijanska prehrana je povezana s manjim šansama za ozbiljnu infekciju Covid-19. Ovi prehrambeni uzorci bi mogli biti primjenjivi u zaštiti od ozbiljnih slučajeva koronavirusa."
Ukratko, kandidati u istraživanju koji su prakticirali biljnu prehranu, imali su 73% manje šanse od dobivanja ozbiljne infekcije, dok je ta brojka za pesketarijance 59%.
Profesor nutricionizma Gunter Kuhnle navodi da postoji puno istraživanja i predviđanja o utjecaju prehrane na bolesti, no da rezultate ovog istraživanja ne treba uzeti zdravo za gotovo.
"Istraživanje se u potpunosti oslonilo na tvrdnje kandidata te u njihovu vjerodostojnost, što nije najpouzdaniji način istraživanja", navodi dr. Kuhnle.
"U ovom su istraživanju kandidati bili ispitani o svojoj dijeti nakon što su prebolili Covid-19, što ih ne čini u potpunosti objektivnima. Također, istraživanje je provedeno u šest različitih zemalja - biljna prehrana u Španjolskoj ili Italiji se razlikuje od biljne prehrane u npr. Njemačkoj", nadodao je dr. Kuhnle.