Zapanjujuće otkriće znanstvenika o jajima: Proveli su eksperiment, više ništa neće biti isto

Za svakog kupca, slika je dobro poznata: jaja uredno složena u kartonskim kutijama, uspravno položena, vrhovima prema gore. No svi znamo koliko je frustrirajuće vratiti se kući i otkriti da su neka od njih napukla ili potpuno razbijena.
Sada znanstvenici s prestižnog Massachusetts Institute of Technology (MIT) tvrde da imamo krivu predodžbu o tome kako bi jaja trebala biti pakirana i skladištena. Prema njihovom novom istraživanju, objavljenom u časopisu Communications Physics, jaja bi trebala ležati postrance, horizontalno, jer su u tom položaju otpornija na udarce i pucanje.
Eksperiment sa 180 sirovih jaja
Tim istraživača proveo je niz pokusa ispuštanja jaja s različitih visina i u različitim orijentacijama. Ukupno je testirano 180 sirovih kokošjih jaja, po 60 za svaku visinu: 8, 9 i 10 milimetara (0,31, 0,35 i 0,39 inča). Jaja su se ispuštala na:
oštri kraj (vrh)
tupi kraj (dno)
“ekvator” odnosno sredinu, postavljena vodoravno
Ako bi se nakon pada u ljusci pojavila pukotina, jaje bi bilo klasificirano kao razbijeno.
Rezultati su pokazali statistički značajno manju vjerojatnost pucanja jaja kada su pala horizontalno, tj. na svoj ekvator, u usporedbi s padom na krajeve. Konkretno, više od polovice jaja koja su pala uspravno s visine od 8 mm se razbilo, dok je manje od 10 % jaja koja su pala horizontalno s iste visine pretrpjelo štetu.

Horizontalno orijentirana jaja bolje apsorbiraju udarce
Prosječna visina s koje su jaja pala i razbila se bila je 8,66 mm za uspravnu orijentaciju i 8,9 mm za horizontalnu. Osim toga, dodatni testovi kompresije provedeni na još 60 jaja pokazali su da je u oba položaja bila potrebna sila od 45 njutna da se jaje razbije, no jaja u vodoravnom položaju su se mogla više stisnuti prije nego što bi pukla.
Znanstvenici iz MIT-a objašnjavaju da je srednji dio jaja fleksibilniji, pa može apsorbirati više energije prije nego što se razbije. Ovi nalazi opovrgavaju rašireno uvjerenje da je jaje najsnažnije kad padne na svoj vrh ili dno.
"Suprotstavljamo se uvriježenom mišljenju da je jaje najsnažnije kada padne uspravno na jedan od svojih krajeva", navodi se u studiji.
"Naši rezultati sugeriraju da jaje koje padne na svoj ekvator vjerojatno može izdržati veće visine bez pucanja."

Nova saznanja o pakiranju i kuhanju
Autori studije predlažu da bi i ambalaža trebala biti redizajnirana tako da bolje štiti osjetljive krajeve jaja, dok srednji dio – koji je otporniji – može biti manje zaštićen. Također, rezultati upućuju na to da je najbolji način za razbijanje jaja pri kuhanju zapravo udarac po vrhu ili dnu, a ne po sredini, kako to većina ljudi čini.
Znanstvenici dodaju da njihova otkrića nadilaze kuhinju i pakiranje jaja. Struktura ljuski ima važnu ulogu u prirodi – od oklopa kornjača i školjki do membrana virusa i bakterija. Razumijevanje kako se te strukture ponašaju pri udaru može pomoći u razvoju zaštitne opreme, ali i sustava za isporuku lijekova.
"Uvidi u mehaničko otkazivanje ovakvih struktura mogu omogućiti napredak u nizu primjena, od dizajna zaštitne opreme do isporuke lijekova", stoji u zaključku rada.
Nova otkrića MIT-a mijenjaju dosadašnje percepcije o jaju – i o tome kako ih pakiramo, skladištimo i razbijamo. Umjesto uspravne pozicije, horizontalna orijentacija mogla bi biti ključ za očuvanje jaja u transportu i domaćinstvu. A možda ćemo uskoro i u trgovinama gledati jaja složena sasvim drukčije – ležeći na boku, spremna za novu eru u pakiranju hrane.