Zašto aluminijska folija nije vruća kada ju izvadimo iz pećnice?

Vjerojatno se nitko nije previše pozabavio mislima zašto ta aluminijska folija nikada nije vruća kada je izvadimo iz pećnice. Ipak, zašto je to tako?
Toplinska vodljivost je svojstvo tvari koje diktira koliko pojedina stvar može brzo prenositi toplinu. Ako neki predmet brzo prenosi toplinu, onda se kaže da ima visoku toplinsku vodljivost. Slično, stvarima niske toplinske vodljivosti potrebno je dulje da prenesu toplinu. Stoga se sasvim prirodno kao toplinski izolatori koriste tvari niske toplinske vodljivosti; predmeti koji ne propuštaju toplinu lako (npr. posuđe s teflonskim premazom). Predmeti koji imaju relativno veću toplinsku vodljivost koriste se primjerice za izradu hladnjaka.
Aluminij ima relativno visoku toplinsku vodljivost što ga čini savršenim za korištenje prilikom zamatanja hrane. Osim visoke toplinske vodljivosti aluminijska folija je izrazito tanka i ima veliku površinu. Upravo zbog toga se apsorbirana toplina brzo gubi u doticaju sa zrakom.
Aluminijska folija nije vruća na dodir jer brzo gubi toplinu u doticaju sa zrakom.