Zašto nakon mente osjećamo hladnoću u ustima?

Zašto se to događa? Odgovor na to pronalazimo u evoluciji; npr. molekula kapsaicin daje ljutinu čiliju, a mentol menti daje prepoznatljivi okus i svima dobro poznat osjećaj hladnoće u ustima. Paul Wise koji se bavi kemijskim spojevima navodi kako su se te molekule vjerojatno u biljkama razvile kao obrambeni mehanizmi kojih je, vjerojatno, u početku bilo više, ali daljnjim tijekom evolucije pojedine molekule su ostale sastavni dio biljaka.
Biljke koje su proizvodile takve spojeve smanjivale su mogućnost da će ih netko pojesti, zato menta proizvodi mentol, ali odakle dolazi osjećaj hladnoće? Naime, mentol zavarava naše tijelo da osjeti hladnoću iako nam objektivno nije hladno. I mentol i kapsaicin u čiliju utječu na sustav senzornih receptora koji su zaduženi za osjet dodira, temperature i boli.
Razlog zbog kojeg nam se čini kako nam menta hladi usta je poseban signal receptorima kojeg naše tijelo dobiva iz mentola u menti i zbog toga ga naš mozak percipira kao hladnoću.
2019. je u časopisu Science objavljena studija u kojoj se analizira kako proteini u našem tijelu prepoznaju različite senzacije, odnosno kako reagiraju na pojedine molekule, poput mentola iz mente.