Znanstvenici pronašli izuzetno otrovan sastojak u siru: 'Nalazi se u gotovo svakom, prepuni su toga'

Bez obzira na to radi li se o zrelom cheddaru ili kremastoj feti, sir je omiljena namirnica diljem svijeta. No, novo istraživanje znanstvenika otkrilo je zabrinjavajuću činjenicu – sirevi sadrže iznimno visoke količine mikroplastike, što bi moglo zabrinuti sve ljubitelje ove delicije.
Prema prvoj takvoj studiji, objavljenoj u časopisu npj Science of Food, zreli sirevi (stari više od četiri mjeseca) sadrže čak 1.857 čestica mikroplastike po kilogramu, što je 45 puta više nego u prosječnoj boci vode.
Za usporedbu, svježi sirevi imaju prosječno 1.280 čestica mikroplastike po kilogramu, dok je i mlijeko kontaminirano s 350 čestica po kilogramu.

Kako mikroplastika dospijeva u sir?
Znanstvenici iz University College Dublin i Sveučilišta u Padovi objašnjavaju da je razlog veće kontaminacije proces proizvodnje sira. Kada se mlijeko pretvara u sir, odvaja se tekuća sirutka, dok se kruti dijelovi (gruš) zadržavaju, čime se koncentriraju sve krute tvari, uključujući i mikroplastiku.
Analiza je pokazala da su najčešći tipovi mikroplastike u mliječnim proizvodima polimeri PET, polietilen i polipropilen, što upućuje na mogućnost da mikroplastika ulazi u proizvode tijekom proizvodnog procesa.
“Sintetičke tkanine u zaštitnoj odjeći, rukavicama, mrežicama za kosu ili filtracijskim sustavima te zračne čestice u pogonima mogu biti glavni izvor kontaminacije”, navode istraživači.
Veći, nepravilni komadi plastike vjerojatno potječu od razgradnje plastične ambalaže, procesne opreme ili strojeva.
Problem počinje već kod mlijeka
Zabrinjavajuće je što su visoke razine mikroplastike prisutne i u sirovom mlijeku. Prethodne studije pokazale su da ono sadrži oko 190 mikroplastika po litri.
Jedan od mogućih izvora kontaminacije je stočna hrana, dok same čestice mogu prolaziti kroz stanične membrane, dospijevajući iz hrane u krvotok, a zatim i u mlijeko. To je ujedno i razlog zašto su znanstvenici već detektirali mikroplastiku u majčinom mlijeku.

Potencijalne zdravstvene posljedice
Utjecaj mikroplastike na ljudsko zdravlje još nije u potpunosti razjašnjen. Ipak, znanstvenici upozoravaju da plastika sadrži kemikalije koje mogu biti toksične ili kancerogene, a dugotrajna akumulacija mikroplastike u tijelu mogla bi uzrokovati oštećenje tkiva.
Studije na glodavcima pokazale su da visoka izloženost mikroplastici može uzrokovati oštećenja crijeva, pluća, jetre i reproduktivnog sustava. U preliminarnim istraživanjima na ljudima pronađena je moguća poveznica između mikroplastike i kardiovaskularnih bolesti te raka debelog crijeva.
Istraživanje koje otvara ozbiljna pitanja
Znanstvenici upozoravaju kako je nužno daljnje istraživanje razine mikroplastike u mliječnim proizvodima radi sigurnosti potrošača.
“S obzirom na složenost proizvodnje mliječnih proizvoda i opsežnu uporabu plastike u cijelom lancu, ključno je razumjeti kako mikroplastika ulazi u te proizvode kako bismo procijenili potencijalne rizike za zdravlje”, stoji u studiji.
Industrijski časopis FoodNavigator ističe: “Sir je prepun mikroplastike, pokazuje revolucionarno istraživanje. Nije riječ samo o vodi i ribi – mikroplastika je sada prisutna i u siru.”