Znate li da gljive imaju skrivena svojstva? Pogledajte što se sve zaista nalazi u njima
Većina na njih gleda kao na neki dodatak jelu, poput luksuznog tartufa recimo, ili kao jedan od sastojaka koje dodajemo na jela kao što je pizza, međutim gljive su veoma zdrave i nerijetko vrlo podcijenjene.
"Gljive su bogate vitaminom D, što je izuzetno korisno. Nedostatak ovog vitamina povezan je s umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka", izjavila je to nutricionistkinja Nicole Stefanow za magazin Eat This, Not That.
Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Food Science & Nutrition pokazalo je kako redovna konzumacija gljiva, u organizam unosi dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrija. Gljive su bogate selenom, nutrijentom koji ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo kakve vrste upale.
Koriste se već tisućama godina
One također dobro utječu na funkcioniranje crijeva. "Mnoga istraživanja su pokazala kako gljive djeluju kao probiotici. I ne samo da poboljšavaju probavu, već mogu biti korisne i za ljude koji imaju dijabetes. Naime, gljive imaju sposobnost promjene određenih crijevnih bakterija i tako oslobađaju inzulin iz beta-ćelija gušterače", otkriva Stefanow.
Ljudi koji jedu gljive, navodno, imaju manje šanse da će patiti od depresije. Istraživači to pripisuju brojnim bioaktivnim spojevima u gljivama, uključujući vitamin B12 i antioksidanse.
"Gljive se zbog svojih ljekovitih svojstava koriste u medicini više od dvije tisuće godina. One sadrže spojeve koji pokreću imunološki odgovor na više razina. Gljive su poznate po svom širokom spektru bioaktivnih sastojaka, prije svega po beta-glukanima koji jačaju imunitet", zaključila je.