Znate li koje kombinacije hrane i pića nikad ne biste smjeli konzumirati?

Pizza i gazirana pića
Gazirana pića i pizza ili bilo što s velikim udjelom fruktoznog, kukuruznog sirupa i rafiniranih šećera pojačava osjećaj lažne gladi i smanjuje sitost. Zbog toga čak i kada ste pojeli puno pizze i dalje osjećate glad. Ako ste se ikada zapitali kako ste uspjeli pojesti jumbo pizzu vjerojatno zbog toga što vam je gazirano piće koje ste pili uz jelo i dalje izazivalo lažan osjećaj gladi.
Bijeli kruh s džemom
Kruh i džem čini se kao najjednostavniji i najpraktičniji brzi doručak. Ipak, nastojte izbjegavati ovu kombinaciju. Naime, ako svoj dan započnete s velikim udjelom šećera u hrani riskirate prejedanje tijekom ostatka dana. Za doručak biste trebali pokušati jesti proteine ili zdrave masti poput avokada.
Desert i vino
Iako postoje desertna vina, nikako ih ne biste trebali konzumirati s desertom, odnosno vino uopće ne biste trebali piti uz desert. Konzumacijom vina i npr. kolača vaše tijelo postaje prezasićeno šećerom. Umjesto toga vino biste trebali piti uz namirnice s niskim glikemijskim indeksom poput povrća.
Hrana bogata željezom i kava
Polifenoli i tanini u čajevima i klorogenska kiselina u kavi blokiraju apsorpciju željeza u vašem tijelu. Ako često pijete čaj ili kavu nakon obroka, mogli biste imati povećani rizik od razvoja anemije jer će kava i čaj usporiti apsorpciju željeza iz hrane.
Žitarice i sok od naranče
Kiseline u soku od naranče ili bilo koje kiselo voće uništavaju enzim zadužen za probavu škroba prisutnog u žitaricama. To ne znači kako u potpunosti trebate prestati piti sok od naranče, preporučeno je popiti ga barem 30 minuta prije konzumiranja žitarica.
Jogurt i bobičasto voće
Ovo je još jedna od popularnih kombinacija za „zdravi“ doručak. Ipak, konzumiranje bobičastog voća u jogurtu loše je za probavu jer ju usporava, a može negativno utjecati i na zdrave bakterije u crijevima.
Voće uz obrok
Ako uz obrok jedete voće, poput salate od jagoda, lososa s mangom ili voćni parfe, voće će u vašem probavnom traktu zadržati ostale masti i bjelančevine te će fermentirati drugu hranu. To bi moglo dovesti do nadutosti, plinova i letargije.
Proteini i proteini
Iako je omlet sa sirom i slaninom ukusan, sadrži previše proteina koje naše tijelo ne može probaviti odjednom. Općenito se ne preporučuju kombinacije proteina/bjelančevina. Jedan protein po obroku lakše se probavlja.
Pržena hrana i škrob
Uparivanje pržene hrane sa škrobnim ugljikohidratima uvijek je ukusno, ali se ne preporučuje. Pržena hrana ili životinjski proteini sa škrobom, poput odrezaka i pire krumpira, povećavaju rizik od dijabetesa.
Voda uz obroke
Pijenje vode uz obrok ili odmah nakon uobičajeno je, ali voda uz hranu ili nakon može uzorkovati nadutost i otežati probavu. Vaš želudac je vrlo kiselo okruženje gdje klorovodična kiselina razgrađuje ono što konzumirate. Kada pijete puno vode, riskirate promjenu kiselosti želuca i ometate razgradnju hrane.
U zdravom probavnom sustavu sva se hrana, koja se konzumirala, razgrađuje i tijelo optimalno apsorbira hranjive tvari, a otpad prolazi. Dakle, kad ne razgrađujete hranu, to može utjecati na cijelu funkciju probavnog trakta i probavni sustav, uzrokujući nadutost, plinove i nelagodu.