Donosimo vam zamjenu za skupe ili nedostupne sastojke u receptima, možda će biti i finije!

Sigurno ste se našli u situaciji u kojoj želite pripremiti neko jelo, ali vam nedostaju pojedine namirnice ili ih ne možete pronaći u trgovini. Saznajte koje namirnice imaju kvalitetne zamjene i sljedeći put nećete morati razočarano odustati od jela koje želite pripremiti!
Brašno
Ako vam slučajno ponestane brašna za pripremu željenoga jela, možete ga pomiješati s mljevenim bademima ili lješnjacima!
Maslac
Umjesto maslaca uvijek možete iskoristiti margarin ili neutralno biljno ulje. Margarin koristite u istom omjeru kao što ste trebali maslac, a koristeći biljno ulje uzmite u obzir da 85 g ulja mijenja 100 g maslaca.
Jaja
Jaja su poprilično bitan sastojak u svakome receptu jer povezuju ostale sastojke u homogenu smjesu. Ako slučajno nemate jaja, kao alternativu možete koristiti jabučnu kašu, chia ili lanene sjemenke. Imajte na umu da s chia sjemenkama ne treba pretjerivati!
Šećer u prahu
Šećer u prahu je u receptima lako nadomjestiti. Neke od opcija su med, javorov ili agavin sirup te kristal šećer. Idealan omjer je 1:1.
Prašak za pecivo
Umjesto praška za pecivo u svoje jelo možete dodati i soda bikarbonu. Na 500 g šećera dodaje se 5 g sode. Također, u ovu smjesu potrebno je dodati i malo kiseline poput one od limuna, limete ili octa.
Kvasac
Kvasac je bitan sastojak u kuhanju zbog efekta mekše strukture i većega volumena koji se postiže njegovim miješanjem s brašnom. Iako važan, također je zamjenjiv sastojak.
Ovo su najbolje alternative za kvasac:
- prašak za pecivo: koristite ga u istoj količini kao i kvasac te ćete, iako ne u istoj mjeri, postići efekt kvasca,
- soda bikarbona i kiselina: pola količine kvasca zamijenite sodom, a pola kiselinom (limunov sok primjerice) te ih pomiješajte u jednu smjesu.
Mlaćenica
Mlaćenica ili buttermilk sastojak je koji nećete tako lako pronaći, a često ćete ga vidjeti u stranim receptima za kolače ili neka jela. Mlaćenica je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja, odnosno izrade maslaca, manje je gusta od vrhnja, a okusom je najsličnija jogurtu.
Mlaćenicu možete zamijeniti sljedećim kombinacijama:
- limunov sok i mlijeko: u približno 2,5 dcl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji pa još jednom promiješajte,
- mlijeko i ocat: koristite omjere kao i u prethodnoj alternativi, a ocat mora biti alkoholni,
- jogurt i mlijeko: napravite smjesu od ¼ mlijeka i ¾ jogurta; za kruh, kekse ili kolače možete koristiti samo jogurt u istom omjeru koji je napisan za mlaćenicu.
Uz standardne sastojke, ponekad su potrebne alternative i za one egzotične.
Indijska kuhinja
Pripremajući ova jela potrebno je poštivati začine napisane u receptu jer su upravo oni specifičan element indijskih jela koji daje okus, miris i boju. Nemojte mijenjati ili preskakati đumbir, cimet, korijander, kurkumu ili kardanu, ali umjesto svježih možete koristiti suhe začine. Također, kokosovo mlijeko primjerice možete pripremiti koristeći svježi ili suhi naribani kokos.
Meksička kuhinja
Neizostavni sastojci u meksičkoj hrani su Jalapeño papričica, limeta i svježi korijander. Njihove su dostojne alternative domaća paprika, limun i peršin, ali pokušajte koristiti barem dvije od tri originalne za potpuno iskustvo.
Južnoamerički piment i afrički berbere' bez kojih je nemoguće zamisliti jela od mesa i povrća, možemo zamijeniti manje ili više pikantnom paprikom u prahu.

Američka kuhinja
Vrlo rado korišten, u američkoj kuhinji, javorov sirup možete zamijeniti medom u koji ste dodali malo vode. Kečap je lako zamjenjiv s gušćim gotovim umakom od rajčice u koji možete dodati malo šećera i octa.
Možda vam iz prve neće poći za rukom ili jelo neće biti kvalitete na koju ste navikli, ali ovi bi vam savjeti mogli dobro doći u trenucima kad se morate na brzinu snaći ili jednostavno nemate vremena otići do trgovine!