Zašto američke krafne imaju rupu u sredini?

Krafne dolaze u raznim oblicima, veličinama i okusima, ali vjerojatno najpopularnija i najpoznatija vrsta krafne generalno je klasična američka krafna s rupom u sredini.
Koja je svrha rupe?
Postoji nekoliko teorija o podrijetlu rupe u krafni. Jedna od najpopularnijih je ta da je do ideje o rupi u krafni došao američki pomorac Hanson Gregory davne 1847. U tom trenutku, Hanson je imao 16 godina te je bio na brodu za trgovinu vapnom.
Prema priči, Gregory nije bio zadovoljan konzistencijom tijesta krafni posluženih na brodu. Iako su izvana bile hrskave, središte krafni uvijek je ostalo masno i tjestasto te je odlučio napraviti rupu u sredini sirovog tijesta kako bi se krafne ravnomjernije pekle.
Kada se tijesto stavi u fritezu, vanjski dio i rubovi ispeći će se brzo jer su izloženi vrućem ulju, a da bi se unutrašnjost tijesta u potpunosti ispekla, potrebno ga je ostaviti duže u ulju što bi moglo rezultirati time da izgori izvana. Međutim, probijanje rupe u sredini tijesta omogućuje da se krafne iznutra i izvana peku ravnomjerno.
Postoji i druga teorija. Krafne su u Americi postale popularne otprilike u isto vrijeme kada i tradicionalni američki bageli. Pekari i ulični prodavači često bi prodavali bagele složene na duge štapove ili nanizane na dugačko uže. Neki ljudi vjeruju da su rupe u krafnama omogućile da se prodaju na sličan način.
Kako ispeći krafne bez rupe?
Krafne uobičajene za naše krajeve nemaju rupu u sredini, a svejedno su fantastičnoga okusa i teksture. Kako ih pravilno ispeći?
- U vruće ulje prvo stavljajte krafne koje su se najviše digle.
- U ulje se stavlja gornja strana krafne. Dakle ne ona koja je bila na brašnu, već gornja. Ovo se radi zato da bi donja strana koja je bila na stolu dovoljno narasla pri prženju i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane.
- Vilicom svako malo provjerite stranu krafne koja je u ulju te ju, ako je rumena, odmah preokrenite na drugu stranu i ostavite i nju da porumeni.
- Krafne se peku jako brzo, zato pazite! Također, nemojte ih okretati prečesto jer nećete dobiti prepoznatljivi bijeli prsten na krafni.