Cijeli život smo u zabludi: Iznenadit će vas što kečap, majoneza i senf zapravo rade vašem organizmu
Cijeli život nam govore kako su slasni umaci, kečap, senf i majoneza, loši po naše zdravlje, ali nutricionistkinja Signe Svanfeldt tvrdi da to zapravo i nije istina te da ti umaci mogu imati povoljan učinak na mentalno i fizičko zdravlje.
Majoneza
Majonezu baš svi smatraju vrlo nezdravom zbog velikog udijela masti, ali u suštini ona se proizdvodi od nutritivno korisnih namirnica.
"Majoneza se tradicionalno radi od biljnog ulja i jaja, a obje namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive tvari poput vitamina D”, pojasnila je Svanfeldt.
Isto tako majoneza ima visoki udio vitamina E.
Kečap
Vjerovali ili ne, ali ljuti kečap navodno potiče plodnost kod muškaraca. Caka je u antioksidansu likopenu, koji daje boju rajčici, može povećati broj spermija i do 70 posto, barem tako tvrdi jedna studija provedena na Sveučilištu u Sheffieldu.
Američko istraživanje iz 2002. godine, provedeno na 47 tisuća muškaraca, pokazalo je da konzumacija kečapa dva ili više puta tjedno također može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 posto.
Ipak nutricionistkinja upozorava da kečap može sadržavati i velike količine dodanih šećera i kako bi ste za pozitivan učinak trebali pronaći onaj u kojem nema puno šećera ili ima manje.
Senf
Senf je od spomenuta dva umaka vjerojatno najzdraviji i najkorisniji. Koristili su ga još drevni Egipćani, a prepun je selena i magneija, te može imati protuupalna svojstva.
Sjemenke senfa, prema nekim studijima, mogu štitii od bakterija i gljivica pa čak i poput notorne Ešerihije koli. No, neke studije kažu kako senf treba jesti umjereno jer sadrži visok udio natrija.
"Visoki unos natrija može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti", naglasila je Signe, a isto tako treba paziti je li prezasićen šećerima, kao i kečap.