Niste niti sanjali da se ova namirnica može 'pokvariti': Koristite je svaki dan, a jeste li ikada provjerili njezinu ispravnost?
Gotovo sva hrana i svi dodaci hrani mogu se u jednom periodu svog vijeka pokvariti, a jeste li se ikada pitali može li se pokvariti sol? Ljudi cijeloga života koriste sol u razne svrhe, za konzerviranje su ga koristili još u pradavnoj povijesti kako bi sačuvali vijek trajanja mesu, ribi i povrću, a danas ga koristimo uglavnom kao začin, pojačivač okusa i dodatak jelu.
Sol izvlači vodu iz hrane i tako je isušuje i čuva od propadanja jer svim živim bićima potrebna je voda ili vlaga kako bi opstale. Izvlačenjem vode sol blokira razvoj bakterija i organizama koji upropaštavaju hranu, no može li se na koncu i sol pokvariti?
Reader's Digest piše kako sol nema rok trajanja, ne sadrži vodu i otrovna je za većinu mikroba, dakle sama po sebi se ne može pokvariti, ali to ne znači da je uvijek ispravna.
Na pakiranjima u kojima se nalazi sol obično stoji rok trajanja, ali on postoji samo zato što je zakonom obično propisano da svaka namirnica mora imati neki rok trajanja. Sol može trajati neograničeno, ali samo pod uvjetom da se pravilno skladišti, na hladnom i suhom mjestu u smočnici.
Kako se 'kvari'?
Čista sol će trajati zauvijek, ali već recimo sol koja još u sebi ima neka druga svojstva, recimo himalajska sol ili morska sol, koje sadrže nešto više sastojaka osim čiste soli, su ipak podložna kvarenju.
Svaka sol koja u sebi ima nešto više od natrijevog klorida može izgubiti svoju kvalitetu. Himalajska sol, recimo, dobiva ružičastu boju od mineralnih nečistoća. Nerafinirana morska sol sadrži alge u tragovima, jodirana sol sadrži jod, kuhinjska sol, košer sol i druge vrste sadrže sredstva protiv zgrudnjavanja koja se s vremenom mogu razgraditi.
Ti ostali spojevi ne mogu trajati dovjeka i biti svježi, pa samim time neće niti sol. Ali važno je reći da se sol svejedno neće pokvariti i njome se ne možete otrovati, samo će joj kvaliteta pasti i neće imati isti intenzitet.
Kako prepouznati je li neka od tih vrsta soli "pokvarena"? Sol može pokupiti miris drugih proizvoda, dakle ako drugačije miriše znat ćete da nešto nije u redu i tada je možete baciti jer bi mogla prenijeti taj okus u jelo u koje stavljate tu sol.
Sol koja u sebi sadrži jod, koji je dobar za rad štitnjače, nakon otprilike godinu izgubit će svoja svojstva, ali sol ćete moći normalno koristiti. Morska sol, ako se nepravilno skladišti može postati prevlažna i samim time će se stvarati grudice i bit će ju teže koristiti.
I na koncu svakako pripazite na rokove trajanja namirnica koje su usoljene, jer to što su usoljene ne znači da su pretjerano dugovječne.