Hrana čija se ambalaža napuhnula može biti iznimno opasna: 'Posljedice mogu biti strašne'
Takva hrana nije preporučljiva za konzumaciju direktno iz ambalaže zbog potencijalnih problema, prenosi Huffington Post.
Prema stručnjacima za sigurnost hrane, ne svaka hrana koja se nađe u oštećenoj ambalaži automatski je opasna, ali neka može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Stoga je važno razumjeti razlike i rizike. Provjera ambalaže prije konzumacije ključna je za očuvanje zdravlja, slično kao i provjera rokova trajanja ili mirisa.
Zašto dolazi do napuhanosti ambalaže? Kada se ambalaža počne napuhivati, obično je znak rasta bakterija koje stvaraju plin, ugljični dioksid. Kako plin unutar ambalaže raste, ambalaža se širi, što rezultira ispupčenjem.
Zašto dolazi do toga?
Rjeđe, promjene u tlaku, poput onih uzrokovanih promjenama u nadmorskoj visini ili smrzavanjem, također mogu izazvati napuhanost. Vrećice s lisnatim povrćem se također mogu napuhati zbog prirodnih procesa disanja, ali to nema veze s bakterijama.
Iako je teško utvrditi uzrok napuhanosti ambalaže, hrana u takvoj ambalaži treba se izbjegavati, posebno zbog mogućnosti prisutnosti botulina. Simptomi botulizma uključuju dvostruki vid, poteškoće u gutanju i slabost mišića.
Suluda priča o tome kako je nastala kava: Sve je počelo prije milijun godina
Važno je napomenuti da određena ambalaža mora biti napunjena zrakom, kao što su vrećice za čips, kako bi se zaštitila hrana. Čips ima manju vjerojatnost stvaranja mikroba i plinova od drugih namirnica, stoga je manji rizik od obolijevanja ako se konzumira iz napuhane vrećice.