Ovo je jedna stvar koju nikako ne smijete raditi s rižom prije konzumacije: Mnogi to rade i riskiraju trovanje

Iznenađujuće, jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom može biti upravo kuhana riža. Bilo da pripremate svjež obrok ili imate ostatak kuhane riže, mala je vjerojatnost da ćete se otrovati hranom ako konzumirate rižu koja je provela nekoliko dana u hladnjaku.
Umjesto da bacite rižu koja je stajala tri dana, možete spriječiti potencijalne želučane probleme.
Zašto postoji opasnost od trovanja hranom od ostataka riže?
Sve vrste nekuhane riže mogu sadržavati spore bakterije Bacillus cereus, koja može izazvati gastrointestinalne probleme poput povraćanja ili proljeva. Ove spore su otporne na toplinu i preživljavaju kuhanje.
Kada se kuhana riža hladi i dođe u temperaturni raspon između 4 i 60 stupnjeva Celzijusa, bakterije počinju brzo rasti. Svake godine u SAD-u zabilježi se oko 63.400 slučajeva trovanja hranom uzrokovanih Bacillus cereusom, prema Cleveland Clinicu.
Rizik od trovanja hranom povećava se ako ostavite rižu vani duže od sat vremena, jer se spore bakterija tada mogu razmnožiti. Bakterije nisu problem ako rižu konzumirate odmah. Trovanje hranom češće se javlja kada riža stoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati, ohladi se, a potom konzumira nekoliko dana kasnije. Ako riža stoji izvan hladnjaka dva sata na sobnoj temperaturi ili jedan sat na temperaturi od 32 stupnja Celzijusa, bolje ju je baciti, prema Food Networku.
Kako najbolje skladištiti rižu kako biste izbjegli trovanje hranom?
Da biste spriječili trovanje hranom, ostatak kuhane riže trebali biste staviti u hladnjak što je prije moguće nakon kuhanja (NHS preporučuje unutar sat vremena).
Međutim, važno je napomenuti da ne biste trebali stavljati vruću posudu s rižom izravno u hladnjak, jer to može povisiti temperaturu drugih namirnica u hladnjaku i pridonijeti rastu bakterija. Food Network preporučuje prebacivanje veće količine riže u manje posude i ostavljanje da se ohladi na sobnoj temperaturi (oko 70 stupnjeva Fahrenheit).
NHS preporučuje da konzumirate ostatak riže iz hladnjaka u roku od najviše jednog dana nakon što je pohranjen, uz uvjet da ju pravilno podgrijete prije konzumacije. Prema FoodKeeper aplikaciji Ministarstva poljoprivrede SAD-a, kuhana riža može se čuvati četiri do šest dana. Food Network također savjetuje da možete podgrijavati rižu tijekom tri do četiri dana, ako je bila ispravno pohranjena, iako NHS ne preporučuje podgrijavanje više od jednog puta.
Koji je najsigurniji način podgrijavanja ostataka riže?
Ako planirate podgrijavati ostatak riže, važno je da se riža zagrije do temperature od najmanje 75 Celzijevih stupnjeva. I ubuduće, kada pripremate rižu, pripazite da količina odgovara onome što planirate konzumirati tog dana kako biste izbjegli ostatak koji bi mogao izazvati probleme.