Ako jedete previše kruha mogu vam se dogoditi grozne stvari: Malo tko zna za jedan od problema koji uzrokuje
Mnogi ga čak jedu i uz tjesteninu te ostale ugljikohidrate. Na tržištu postoji mnoštvo različitih vrsta kruha, ali većina ljudi se odlučuje za bijeli kruh - najjeftiniji je i lakše dostupan.
Posljednji podaci pokazuju da stanovnici Hrvatske godišnje pojedu prosječno više od 60 kilograma kruha po osobi. No, liječnici upozoravaju da prekomjerna konzumacija kruha može imati nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje, prenosi "Medical News Today".
Debljanje
Visoki unos jednostavnih ugljikohidrata, poput bijelog kruha, može dovesti do nakupljanja kilograma, odnosno nepoželjnog debljanja.
Povećan rizik od dijabetesa
Stručnjaci također upozoravaju da prekomjerna konzumacija kruha povećava rizik od dijabetesa. Hrana bogata ugljikohidratima, poput kruha, uzrokuje nagli porast šećera u krvi. Visoka razina šećera u krvi može dovesti do ozbiljnijih problema poput srčanih bolesti, gubitka vida i bolesti bubrega, zbog čega je važno održavati razinu šećera u krvi pod kontrolom.
Problemi s kožom
Osim problema s viškom kilograma i rizika od dijabetesa, prekomjerna konzumacija kruha može dovesti do problema s našom kožom. Istraživanja su pokazala da unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, kao što je bijeli kruh, pogoršava stanje kože, uzrokuje pojavu prištića ili akni.
Zatvor
Problemi s probavom još su jedan neželjeni učinak prekomjerne konzumacije kruha. Nedostatak vlakana u prehrani može izazvati poremećaje u radu probavnog sustava, što, između ostalog, rezultira i zatvorom. Stoga je ključno paziti na unos kruha i održavati uravnoteženu prehranu radi očuvanja zdravlja.