Liječnica upozorava, ovu vrstu ribe nikako ne smijete konzumirati jer sadrži štetne stvari
Tijekom posta većina Hrvata konzumira upravo ribu, koja je mnogima omiljena namirnica u vrijeme blagdana. Riba donosi niz zdravstvenih koristi, budući da je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.
Nutricionistica i dijetetičarka dr. Felicia Stoler napominje da je riba uvijek bila ključni dio prehrane stanovnika plavih zona, gdje ljudi često dožive stotu. Unatoč tome, hrana u tim područjima većinom je biljnog podrijetla, s malim udjelom životinjskih bjelančevina, uključujući ribu.
Jesenski kolorit u vašem domu: Namještaj koji transformira dnevni boravak u oazu udobnosti
Na jedno obratite pozornost
Među najzdravijim vrstama ribe za konzumaciju ističu se divlji losos, sardine, haringe, pastrva, skuša, inćuni i bakalar. Preporuka stručnjaka je konzumirati otprilike 300 grama ribe ili plodova mora tjedno.
Važno je napomenuti da sve vrste riba i školjki sadrže tragove žive. Iako mala količina neće negativno utjecati na zdravlje, veće količine mogu biti otrovne. Konzumiranje žive može dovesti do odgođenog neurološkog razvoja, gubitka perifernog vida, nedostatka koordinacije, oštećenja govora i mišićne slabosti.
Stoga je preporučljivo izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim udjelom žive, posebno za trudnice, dojilje i malu djecu. Neki primjeri takve ribe su morski pas, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.