Malo tko zna čemu zapravo služi ladica u hladnjaku: Svi misle da je za povrće i voće, ali varaju se

Mislite da je dovoljno samo staviti voće i povrće u hladnjak kako bi ostalo svježe? Stručnjaci upozoravaju da većina ljudi pogrešno koristi donju ladicu, tzv. crisper drawer, i time nesvjesno skraćuje trajnost namirnica. Upravo ta ladica, ako se pravilno koristi, može biti ključ za dulju svježinu povrća, voća, pa čak i mesa i jaja. Donosimo pravila koja otkrivaju kako najbolje iskoristiti ovaj često zanemareni dio hladnjaka.
Naizgled jednostavan zadatak – staviti namirnice u hladnjak – zapravo skriva brojne zamke. Donja ladica, poznata kao crisper drawer, osmišljena je kako bi regulirala vlagu i time produžila trajnost hrane. No, ključ je znati što u nju ide, a što ne.
Povrće voli vlagu
Lisnato povrće, poput salate, špinata ili svježih začinskih biljaka, zahtijeva višu razinu vlage kako bi ostalo hrskavo i sočno. Isto vrijedi i za mrkvu, krastavce i paprike. Ako se čuvaju u suhoj sredini, brzo gube svježinu i postaju mekani.
Voće treba nižu vlažnost
Voće koje prirodno ispušta etilen – plin koji ubrzava sazrijevanje – ne podnosi visoku vlagu. Jabuke, kruške i drugo voće ove vrste bolje je držati na režimu niže vlage, jer se u protivnom mogu početi brže kvariti i trunuti.

Iznenađenje: meso i jaja u ladici
Iako se donja ladica najčešće povezuje s povrćem i voćem, stručnjaci ističu da je u nekim slučajevima pogodnija za meso i ribu. Zahvaljujući stabilnijoj temperaturi, upravo je ovo mjesto sigurnije i za jaja nego vrata hladnjaka, gdje se temperatura često mijenja zbog otvaranja.
Kako bi ladica doista produžila vijek trajanja namirnica, važno je paziti na nekoliko pravila: nemojte je puniti do kraja – najbolje do jedne trećine ili polovice, kako bi zrak mogao cirkulirati, regulirajte vlagu – lisnato povrće stavite u vlažniji režim, a voće u suši, redovito je čistite – jednom u nekoliko tjedana operite ladicu toplom vodom i octom, koji djeluje kao prirodni dezinficijens i neutralizira neugodne mirise.
Donja ladica hladnjaka nije tek prostor za voće i povrće, već pravi mali sustav za očuvanje hrane. Ako znate kako regulirati vlagu i što staviti unutra, vaše će namirnice trajati znatno duže, a vi ćete izbjeći nepotrebno bacanje hrane.
U frižideru postoj rupica za koju ne zna gotovo nitko: Ako se začepi nastat će vam oveći kaos
Stručnjakinja upozorila koju hranu nikad ne stavljati u frižider: Postat će toksična