Ljudi počeli stavljati neuobičajen, ali ukusan začin u kavu: Kažu da je onda puno zdravija
Smatran je ne samo začinom, već i ljekovitom tvari. U drevnoj Grčkoj, cimet je bio cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava i smatran je "lijekom" za razne bolesti. Stari Egipćani koristili su cimet ne samo u kulinarstvu, već i kao sredstvo za balzamiranje tijela te za izradu parfema.
Moderne znanstvene studije potvrđuju neka od drevnih vjerovanja u ljekovita svojstva cimeta. Njegova sposobnost snižavanja razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, kao i smanjenje razine kolesterola i triglicerida, istaknuta su u brojnim istraživanjima.
Također, cimet se povezuje s antibakterijskim, antioksidativnim, antikancerogenim, hipoglikemijskim i protuupalnim svojstvima. Osim toga, pokazuje se da jača imunološki sustav i štiti od srčanih bolesti, što ga čini vrijednim dodatkom prehrani, piše Sharp Health Care.
Sjajna kombinacija
Dodavanje cimeta u jutarnju kavu nije samo način da se piće obogati aromom i okusom, već i zdravom alternativom za šećer ili umjetne zaslađivače. Šećer i umjetni zaslađivači mogu imati negativan utjecaj na zdravlje, dok cimet može pružiti slatkasti okus bez dodavanja nepotrebnih kalorija.
Preporučuje se dodavanje četvrtine čajne žličice cimeta u prahu u šalicu kave, preferirajući cejlonski cimet zbog njegove čistoće i kvalitete.
Za one koji ne preferiraju cimet, nezaslađeni kakao može biti odlična alternativa. Osim što daje kavi bogatiji okus, kakao je također povezan s održavanjem zdravog krvnog tlaka i kolesterola te pruža brojne važne nutrijente koji podržavaju imunološki sustav i cjelokupno zdravlje.