Kardiolog upozorio koja hrana najviše šteti srcu, na listi i omiljena namirnica Hrvata: 'Prestanite ih jesti'
Situacija nije puno bolja ni u ostatku svijeta, pa tako ni u Hrvatskoj. Porast zdravstvenih nejednakosti, pandemija i dugotrajni stres glavni su faktori koji doprinose ovom alarmantnom trendu. Međutim, jedan od faktora koji možemo kontrolirati je naša prehrana i njezin utjecaj na zdravlje srca.
Prema dr. Neilu Srinivasanu, kardiologu specijalistu za srce, srčane bolesti i moždani udari i dalje su vodeći uzroci smrti u zapadnom svijetu unatoč napretku u medicini. Pretilost, dijabetes i nedostatak tjelesne aktivnosti doprinose povećanju kolesterola, visokog krvnog tlaka i inzulinske rezistencije, što su glavni izazovi modernog načina života, prenosi The Telegraph.
Nekoliko namirnica koje bi trebali izbjegavati ako brinete o zdravlju svog srca:
Pahuljice: Zašećerene pahuljice su visoko prerađena hrana koja povećava rizik od visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti.
Suho meso: Prženo i masno meso, kao i prerađene kobasice, pune su zasićenih masti koje povećavaju razinu lošeg kolesterola.
Na Pelješcu pronađen artefakt star 2500 godina: 'Bio je simbol statusa i moći'
Grickalice: Čips i slične grickalice sadrže puno trans-masti i natrija, što može doprinijeti bolestima srca i pretilosti.
Sladoled: Visoko prerađeni sladoledi mogu biti štetni za zdravlje srca zbog visokog sadržaja šećera i masti.
Gazirana pića: Pića puna šećera povezana su s povećanim rizikom od pretilosti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2.
Koje su alternative?
Umjesto toga, preporučuje se konzumacija domaće kaše, svježeg voća, nemasnog mesa poput piletine i ribe, orašastih plodova, vode i umjerenih količina crnog vina.
Dr. Srinivasan ističe važnost uravnotežene prehrane bogate cjelovitim namirnicama i izbjegavanje visoko prerađene hrane kako bi se očuvalo zdravlje srca.