Mnogi ne znaju kako se zapravo rade crne masline: 'Inače uopće nisu te boje'

Osjećaj gorčine koju biste odmah primijetili u ustima nakon što zagrizete zrelu maslinu s drva koje je ugrijano suncem, može biti prilično neprijatan.
Prvi put kada su ljudi otkrili masline, nisu ih konzumirali zbog okusa. Glavni razlog bio je proizvodnja maslinovog ulja. Nakon uklanjanja koštica, preostaje mesnati vanjski sloj masline, koji sadrži oko 30 posto ulja.
Ovo ulje se koristi u istočnom Mediteranu već 8000 godina, a čak je i originalna olimpijska baklja na Ljetnim olimpijskim igrama u Berlinu 1936. gorjela na maslinovom ulju.
Rimljani su bili ti koji su razvili učinkovitu tehniku za uklanjanje gorčine iz maslina. Shvatili su da se masline mogu "odgorčiti" namakanjem u vodi tijekom mnogo mjeseci. Kasnije su otkrili da je upotreba lužine od drvenog pepela mnogo brža alternativa, piše LADbible.

Nisu crne
Postoji više od 2000 varijanti maslina, uglavnom zelene i crne. Zelene masline beru se dok su nezrele i zatim se suše. Često se nazivaju španjolskim maslinama. Zrele masline same postaju ljubičaste.
Što se tiče crnih maslina, one nisu uvijek crne. Beru se dok su zelene i zatim se tretiraju lužinom i drugim spojevima kako bi dobile crnu boju.
"Zrele crne masline' u limenci zapravo su masline koje nisu ni crne ni zrele kad se uberu. Beru se vrlo zelene i zatim suše razrijeđenom slanom vodom i otopinama lužine. Tretmani lužinom uzrokuju oksidaciju prirodnih fenolnih spojeva u maslinama do crne boje. Soli kalcijevog klorida, soli željeza (željezni glukonat) i komprimirani zrak koji propuštaju mjehuriće kroz posude za stvrdnjavanje pomažu u razvijanju crne boje", objašnjavaju na Olive Oil Sourceu.
Alergije bi se navodno mogle liječiti na prilično bizaran način: 'Ovo mijenja način života'
Ukratko, masline su kroz povijest bile važne ne samo zbog svog okusa, već i zbog ulja koje se dobiva od njih, a tehnike obrade su se mijenjale kako bi se postigao željeni okus i boja.