Ovo voće i povrće daleko je najnezdravije: 'Oni su najveći rizik i opasnost za vaše tijelo'
Španjolska agencija za sigurnost hrane i prehranu (AESAN) sastavila je popis voća i povrća koje treba posebno pažljivo birati prilikom kupnje na tržnicama. Razlog tome su brojni čimbenici koji mogu uzrokovati kvarenje ovih namirnica.
Španjolski stručnjaci žele smanjiti količinu ambalažnog otpada i promovirati prodaju rinfuzne hrane, uz istodobno povećanje sigurnosti pri kupnji takvih proizvoda. Cilj je smanjiti otpad od ambalaže i potaknuti upotrebu višekratnih pakiranja te recikliranje.
Prodaja voća i povrća bez ambalaže ima svoje prednosti, poput smanjenja otpada. No, postoji i rizik od bolesti zbog izloženosti namirnica. Bez ambalaže, voće i povrće postaju podložniji oštećenjima i kontaminaciji.
Što je najopasnije?
Španjolski stručnjaci ističu da brojni čimbenici utječu na trajnost voća i povrća, uključujući ozljede, gubitak vode, mikrobnu kontaminaciju i promjene tijekom zrenja. Ambalaža može smanjiti rizik od kvarenja, ali bez nje namirnice su osjetljivije na oštećenja i kontaminaciju.
Prema AESAN-u, najveći rizik predstavljaju bobičasto voće (borovnice, maline, jagode, kupine, ribiz) i klice među povrćem. Također, začinsko bilje (poput metvice, korijandera, vlasca, peršina) i lisnato povrće (zelena salata, endivija, rikula, špinat) zahtijevaju oprez.
Žena mjesec dana pila vodu na prazan želudac: Dogodile su joj se zaista zapanjujuće promjene
Umjereno opasnim smatraju se stabljičasto i korjenasto povrće (celer, rotkvice, mrkva), cherry rajčice i čili papričice. AESAN zaključuje da, iako gomolji ne predstavljaju značajan rizik, treba biti oprezan pri kupnji voća i povrća u rinfuzi kako bi se osigurala njihova svježina i sigurnost.