Bacamo je, a nismo niti svjesni koliko je korisna: Pogledajte što kora od naranče može napraviti ljudskom tijelu
Otkriveno je da kora naranče sadrži novi bioaktivni spoj, feruloilputrescin (FP), koji može biti koristan za zdravlje srca kad se konzumira.
Otkriće ovog spoja oduševilo je znanstvenike sa Sveučilišta na Floridi i američkog Ministarstva poljoprivrede. U istraživanjima na miševima koji su šest tjedana dobivali hranjivi ekstrakt narančine kore bogat FP-om, istraživači su zabilježili smanjenje biomarkera u krvi povezanih s upalama i kardiovaskularnim bolestima. Čak i uz prehranu bogatu masnoćama, miševi koji su konzumirali FP unosili su manje masti od kontrolne skupine.
Feruloilputrescin, metabolit prvotno otkriven u lišću i soku grejpa, prisutan je i u nekim vrstama naranči, ali ga nema u limetama, limunima ili mandarinama. Njegov antioksidativni i protuupalni potencijal privukao je veliku pozornost, iako je o njemu još mnogo toga nepoznato.
"Ovo je novo otkriće koje naglašava prethodno neprepoznati zdravstveni potencijal feruloilputrescina u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti", izjavila je prehrambena znanstvenica Yu Wang sa Sveučilišta Florida, prenosi Science Alert.
Naranče, jedno od najpopularnijih voća na svijetu, najčešće se konzumiraju zbog soka, a gorka kora obično se odbacuje. Svake godine 32 milijuna tona narančine kore završi u otpadu, iako je kora jestiva i potencijalno korisna. Kada se narančinom korom hrane kokoši, to im donosi zdravstvene koristi.
Na Floridi se polovica narančine kore koristi kao stočna hrana, no možda bismo nešto trebali sačuvati i za sebe. U usporedbi s mesnatim dijelom, kora naranče sadrži visoku koncentraciju vitamina, antioksidansa i limonena – kemikalije s protuupalnim i antikancerogenim svojstvima.
Sjajna svojstva
Feruloilputrescin (FP) ne treba zanemariti. Ovaj metabolit, kada se konzumira, sprječava određene bakterije u crijevima da proizvode nusproizvod trimetilamin (TMA) dok razgrađuju hranu. TMA, kada uđe u krvotok, metabolizira se u trimetilamin N-oksid (TMAO) u jetri, što povećava rizik od nakupljanja arterijskog plaka, bolesti srca, moždanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Eksperimenti na miševima pokazali su da hranjenje ekstraktom narančine kore bogatim FP-om smanjuje razine TMA i TMAO, iako su bakterije koje proizvode te metabolite nastavile svoj rad. Još nije jasno odnose li se iste koristi i na ljude, no USDA istražuje ovaj potencijal.
Maslinovo ulje ima skriveno svojstvo za koje mnogi ne znaju: Bitno je konzumirati ovu količinu
Rad Yu Wang i njezinih kolega omogućio je financiranje od 500.000 dolara za istraživanje potencijala narančine kore u poboljšanju zdravlja crijeva i srca. Iako kora naranče nije najjednostavnija za uvrstiti u obrok, ako znanstvenici uspiju stvoriti konzumni proizvod od nje, mogao bi postati popularan i zdrav dodatak našoj prehrani.
Nekoliko tvrtki već radi na tome. Istraživači su također otkrili da se uz malo truda kora banane može pretvoriti u ukusan, hranjiv međuobrok pun antioksidansa i vitamina, a isto vrijedi i za koru manga. Kora naranče samo je posljednja u nizu koja bi mogla biti iskorištena. Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.