Znanstvenici otkrili koliko je zapravo opasno preskočiti doručak: Evo što se događa organizmu ako to radite
Unatoč brojnim savjetima stručnjaka o važnosti doručka, mnogi Amerikanci i dalje preskaču ovaj ključni obrok dana. Prema časopisu American Journal of Clinical Nutrition, čak četvrtina Amerikanaca ne doručkuje redovito, a vjerojatno se velik postotak nalazi i među Hrvatima.
Razlozi za preskakanje doručka su mnogobrojni, uključujući vremenske ograničenja i nedostatak pristupa hranjivim namirnicama. No, stručnjaci upozoravaju da započinjanje dana s niskom razinom šećera u krvi može dovesti do umora, zamućenja misli i emocionalne reaktivnosti.
Dr. Naheed Ali naglašava važnost usklađivanja naših spavaćih i prehrambenih navika s prirodnim ritmom. "Započinjanje dana u 6 sati ujutro i završavanje aktivnosti do 22 sata usklađeno je s prirodnim cirkadijanskim ritmom tijela," izjavio je dr. Ali za GB News. "Uključivanje ovog pristupa u vrijeme obroka može dodatno poboljšati sposobnost tijela da sagorijeva trbušnu masnoću. Doručak bi se trebao konzumirati unutar sat vremena od buđenja, oko 7 sati ujutro, kako bi se pokrenuo metabolizam."
Može uzrokovati pretilost
Jedan od razloga za preskakanje doručka može biti taj što hormon gladi, ghrelin, ne izaziva osjećaj gladi kod nekih ljudi do kasnije u danu. No, dr. Emily Cooper iz Cooper Centra za metabolizam u Seattleu naglašava važnost doručka, čak i ako niste gladni. "Ako ne jedete dovoljno rano u danu, razine ghrelina kasnije rastu," objasnila je dr. Cooper za HuffPost. "Vaše tijelo pokušava nadoknaditi sve što ste propustili."
Prema dr. Cooper, izostanak doručka vodi do loših prehrambenih odluka kasnije tijekom dana, što može uzrokovati pretilost. Intermitentni post, praksa ograničavanja unosa kalorija na određene vremenske intervale, postaje sve popularnija. Zagovornici tvrde da intermitentni post pomaže smanjiti upale, regulirati tjelesnu težinu i poboljšati crijevnu floru, smanjujući rizik od velikih bolesti, uključujući dijabetes. Međutim, istraživanje iz ožujka pokazalo je da oni koji ograničavaju unos hrane na osam sati dnevno imaju 91% veći rizik od smrti zbog srčanih bolesti.
Dr. Cooper ne podržava intermitentni post. "Nikad nisam bila obožavateljica," primijetila je. "Sve te vrste trendova u koje se ljudi upuštaju – ništa dobro ne dolazi od toga. To nema smisla za metabolizam."
Malo tko je primijetio da je jedno vrlo popularno voće naglo nestalo iz dućana: Može biti jako opasno
Jesti povrće i omegu-3
Neki liječnici tvrde da je važnije što jedete nego kada jedete. Dr. Jonathan Rosand, suosnivač McCance centra za zdravlje mozga u Massachusetts General bolnici i profesor neurologije na Harvard Medical School, naglašava važnost prehrane bogate povrćem, lisnatim zelenim povrćem i namirnicama bogatim omega-3 masnim kiselinama za prevenciju depresije, moždanog udara i demencije. Njegova preporuka odražava istraživanja koja sugeriraju da mediteranska prehrana podržava zdravu kogniciju kako starimo.
Odlučivanje o tome što i kada jesti u konačnici se svodi na poštivanje potreba vašeg tijela – ne postoji univerzalna formula za brigu o sebi. Dr. Rosand zaključuje: "Cilj je osjećati se ugodno i bolje brinuti o sebi. Dajmo si predah."