Konzumiranje jaja može loše utjecati na vaše zdravlje: Evo koliko ih zapravo smijete jesti
Tijekom godina, percepcija jaja drastično se mijenjala: od epitoma savršene hrane do sumnjivog uzročnika srčanih bolesti. Dok aktualna znanost potvrđuje njihovu zdravstvenu korist, ipak postoji pitanje: koliko jaja je previše?
Jaja su jedna od najmanje prerađenih namirnica, niskokalorična su i sadrže iznenađujuće velike količine mononezasićenih masti, kolina koji je ključan za moždane funkcije, te luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koja su poznata po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju.
Ova hrana ne sadrži šećere i ima nizak sadržaj natrija. Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju jaja češće biraju raznovrsnu prehranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima.
Pitanje koliko jaja je previše može varirati ovisno o pojedincu. Osobe s bolestima srca ili dijabetesom trebale bi konzultirati svog liječnika kako bi odredile osobnu granicu unosa jaja.
Koliko ih se smije jesti?
Pitanje utjecaja jaja na razinu kolesterola još uvijek izaziva brojne rasprave. Dugo se smatralo da kolesterol iz jajašaca direktno doprinosi povišenim razinama kolesterola u krvi. Međutim, sada je jasno da drugi prehrambeni faktori i osobna zdravstvena povijest igraju važniju ulogu. Genetska predispozicija je ključna za kolesterol u krvi, a većinu kolesterola stvara naša jetra, a ne hrana.
Stručnjaci uglavnom vjeruju da jedno jaje dnevno ne predstavlja prijetnju za zdravlje srca. Štoviše, studija koja je obuhvatila pola milijuna Kineza sugerira da konzumacija jednog jajeta dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. No, unos od tri do četiri jaja dnevno mogao bi povećati rizik. Istraživanje iz 2019. godine povezalo je dnevni unos preko 300 mg kolesterola sa 17 % većim rizikom od srčanih oboljenja i 18% većom smrtnošću. Velika analiza iz 2022. objavljena u časopisu Circulation otkrila je da veći dnevni unos jaja i dijetetskog kolesterola povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti.
Nepoznati simptom opake bolesti možete otkriti na WC-u: Obratite pozornost na ovaj znak
Ako volite jaja pripremljena s dodatkom visokokaloričnih namirnica poput masnih kobasica ili palačinki, takav doručak mogao bi rezultirati debljanjem. Dnevna konzumacija kalorijski bogatih jela s jajima može uzrokovati povećanje tjelesne težine.
Prekomjerna konzumacija jaja može povećati rizik od kroničnih stanja poput dijabetesa. Studija iz 2009. objavljena u časopisu Diabetes Care pokazala je da ljudi koji konzumiraju više od sedam jaja tjedno imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, postoje i istraživanja koja sugeriraju da jaja mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, te su od strane Američke udruge za dijabetes preporučena kao dobar izvor proteina.