Liječnik otkrio kada krumpir zapravo postaje otrovan: 'Mnogi od nas to rade'

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da pogrešno podgrijavanje određenih jela, poput krumpira, riže ili špinata, može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Evo što trebate znati prije nego što ponovno upalite mikrovalnu.
Ostaci hrane – praktični, ali i potencijalno opasni
Ostaci hrane mnogima su spas u danima kad nema vremena za kuhanje. Osim što pomažu u uštedi novca i smanjenju bacanja hrane, ponovno podgrijavanje obroka posebno je praktično ako živite sami ili kuhate u većim količinama.
No, prema riječima stručnjaka, neke namirnice nisu sigurne za podgrijavanje jer mogu sadržavati bakterije koje se množe ako se hrana ne skladišti i ne zagrijava na ispravan način.
Krumpir – izvor Bacillus cereusa ako stoji predugo
Bilo da se radi o pečenom, pireu ili pomfritu, krumpir može postati opasan ako se pogrešno podgrije.
Stručnjak za sigurnost hrane dr. Brian Kuok Lee upozorava da krumpir može sadržavati bakteriju Bacillus cereus, koja se lako razmnožava ako se jelo ostavi na sobnoj temperaturi.
„Ako se kuhani krumpir ne ohladi i ne čuva pravilno, bakterije se šire i mogu izazvati ozbiljno trovanje hranom“, objašnjava dr. Lee. Rješenje? Uvijek ga temeljito podgrijte dok se iznutra potpuno ne zagrije, ili ga upotrijebite u novom jelu – primjerice, u musaki ili složencu.

Riža – tihi izvor bakterija ako se čuva predugo
Riža je još jedna namirnica koju često pripremamo unaprijed, ali s njom treba biti posebno oprezan.
„Riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus koje preživljavaju i nakon kuhanja“, objašnjava dr. Lee.
Ako se riža ne ohladi brzo i ne čuva u hladnjaku, spore se mogu razmnožiti čak i pri niskim temperaturama. Da biste izbjegli trovanje hranom, rižu uvijek podgrijte na najmanje 74 °C ili dok ne postane vruća.
Jedan naizgled obični kućni uređaj može vam izazvati požar ako ga ne čistite redovito
Savjeti stručnjaka za sigurno podgrijavanje riže:
Ohladite rižu unutar jednog sata nakon kuhanja.
Čuvajte je u hladnjaku najdulje jedan dan.
Najsigurnije ju je podgrijati kao prženu rižu ili u umaku, kako bi se osiguralo ravnomjerno zagrijavanje.

Špinat – rizik od E. coli ako se ne čuva pravilno
Kuhani špinat i ostalo lisnato povrće također zahtijevaju poseban oprez.
Prema dr. Leeju, špinat može biti kontaminiran E. coli bakterijom koja potječe iz zagađene vode ili tla. Iako kuhanje uništava bakterije, one se mogu ponovno razmnožiti ako se jelo ne ohladi i ne skladišti pravilno.
„Ako se špinat nepravilno podgrije, E. coli se može ponovno aktivirati i izazvati ozbiljne probavne tegobe“, navodi dr. Lee u razgovoru za Real Simple.
Zato je važno špinat uvijek podgrijati na visokoj temperaturi i izbjegavati njegovo višestruko podgrijavanje.