Stručnjak razbio mit o juhi u koju Hrvati slijepo vjeruju: 'Svi se uzdaju da će riješiti problem'
Ali, koliko zapravo znamo o njezinoj stvarnoj učinkovitosti? Može li ova tradicionalna juha stvarno ubrzati oporavak, ili je to samo još jedan u nizu mitova?
Prema istraživanju koje donosi Tonic Health, pileća juha ima znanstvenu osnovu za svoju popularnost. Glavni razlog leži u visokom sadržaju karnozina, spoja sastavljenog od aminokiselina koje dokazano pomažu u smanjenju oksidativnog stresa te ublažavanju simptoma infekcija dišnih puteva.
Doktorica otkrila koju hranu nikad ne bi jela, a jedu je mnogi: 'Bit će vam loše od toga'
Bitno da nije kupovna
"Većina ljudi se oslanja na pileću juhu - to je apsolutni klasik. Ali je li to mit ili zaista ima koristi?", navodi Tonic Health.
Ovaj blagotvorni učinak pileće juhe dolazi do izražaja samo ako jedemo domaću, svježe pripremljenu juhu, a ne industrijske varijante. Naime, komercijalne juhe iz trgovina sadrže minimalnu količinu piletine, često samo oko šest posto, zbog čega nemaju dovoljno karnozina da bi bile učinkovite.
Osim što pomaže pri liječenju, preporučljivo je konzumirati pileću juhu i kada se osjećate zdravo, kako biste unaprijed spriječili simptome prehlade, osobito u hladnijim mjesecima kada su virusne infekcije najčešće.