U Hrvatskoj uspijeva jedna od najskupljih delicija: Kilogram ide i do 5000 eura, ali bez jednoga ne možete
Ove podzemne gljive, zbog svoje specifičnosti i intenzivnog mirisa, poznate su kao pravi luksuz na tanjuru, što ih čini nezaobilaznim dijelom najekskluzivnijih jela.
Svake godine od rujna do prosinca, sezona bijelih tartufa donosi posebnu atmosferu među ljubiteljima vrhunske gastronomije. Naime, pronalazak ovih rijetkih gljiva nije nimalo jednostavan te zahtijeva vješte tragače i specijalno obučene pse, koji svojim njuhom otkrivaju tartufe skrivenog, jedinstvenog mirisa, koji u sebi nosi note češnjaka, sira i zemlje.
Zbog ograničene dostupnosti i iznimnog okusa, bijeli tartufi postižu izuzetno visoke cijene na tržištu. U prošloj sezoni, tartufi prve kategorije iz Istre dostizali su cijene između 4600 i 5000 eura po kilogramu, dok je druga kategorija, koja obuhvaća lakše primjerke, bila nešto jeftinija – oko 3000 eura po kilogramu. Tartufi težine iznad 20 grama pripadaju prvoj kategoriji, dok oni između 10 i 20 grama čine drugu kategoriju. Ove gljive obično se serviraju svježe naribane, posipane po tjestenini, rižotu ili jajima, unoseći luksuz u svakodnevne recepte.
Potrebni su psi za potragu
Unatoč visokoj cijeni, popularnost bijelih tartufa među chefovima i gastronomskim entuzijastima ne jenjava, pa ih se može naći u sve većem broju restorana širom svijeta. Hrvatska, posebice Istra, prepoznaje vrijednost tartufa u gastronomiji i turizmu. Ipak, ovogodišnje vremenske prilike, obilježene dugotrajnim toplinskim valom, dovele su do smanjenog prinosa ovih dragocjenih gljiva, što je dodatno istaknuo Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre.
Zbog visokih temperatura i manjka padalina, urod je ove godine ograničen, pa sakupljači planiraju pričekati da tartufi sazru kako bi osigurali njihovu kvalitetu.
Mnogi ovi namirnicu smatraju zdravom, liječnica upozorava: 'Niste svjesni koliko može biti opasna'
Osim što su gastronomska delicija, bijeli tartufi važan su dio turističke ponude Motovuna i Istre u cjelini. David Matković, direktor turističke zajednice Motovuna, naglašava kako su tartufi postali nezaobilazna atrakcija, koja se kroz manifestacije i vinske ture povezuje s lokalnom kulturom i baštinom. Zahvaljujući ovoj ponudi, Istra privlači brojne posjetitelje, sve željnije autentičnih okusa i jedinstvenih doživljaja.