Znanstvenici došli do neugodnih saznanja o popularnom kebabu: Pazite što su sve otkrili u mesu
Prilikom sljedećeg odlaska po kebab nakon večernjeg izlaska, možda biste trebali pažljivije promotriti kvalitetu mesa koje konzumirate. Istraživanje iz 2022. koje je proveo Wrocławski univerzitet za okoliš i znanosti o životu u Poljskoj otkrilo je zabrinjavajuće rezultate o sastavu mesa u doner kebabima iz restorana i zalogajnica u Poljskoj i Njemačkoj.
U analizi su korištene metode temeljene na PCR testiranju za identifikaciju četiri vrste mesa: ovčetina, piletina, govedina i svinjetina. Ispitivanje je pokazalo da samo 28 posto uzoraka sadrži meso koje je i navedeno na deklaraciji. Ukupno 60 posto uzoraka sadržavalo je mješavinu različitih vrsta mesa ili zamjenu skupocjenijih sastojaka jeftinijim opcijama poput piletine.
Znate li uopće što jedete kada jedete hrenovke: Kada vidite što se stavlja u njih i što rade vašem tijelu, možda ćete prestati
Zamjena skupocjenijeg mesa, poput ovčetine, je najčešće obavljana pilećim mesom koje nije deklarirano, a čak su neki navodni ovčji kebabi sadržavali samo govedinu i/ili piletinu. Kod tri uzorka čak je pronađena i svinjetina, što je osobito zabrinjavajuće za ljude koji iz vjerskih ili kulturnih razloga ne konzumiraju tu vrstu mesa. Iako su kebabi s piletinom bili većinom ispravno označeni, jedan uzorak pokazao je prisutnost i govedine.
Nevjerojatno nezdravi
No, ovo istraživanje, premda je relevantno, obuhvaća samo manji uzorak uzet u Poljskoj i Njemačkoj. Slične studije provedene širom svijeta otkrile su slične nepravilnosti. Tako je, primjerice, britanska studija iz 2009. godine analizirala 494 doner kebaba u Velikoj Britaniji i utvrdila da je 40 posto uzoraka pogrešno označeno. U 35 posto slučajeva deklaracije su sadržavale drugačiju vrstu mesa od one u samom kebabu, a u šest uzoraka pronađena je svinjetina koja nije bila navedena kao sastojak.
Osim zabrinjavajuće niske točnosti označavanja sastojaka, neki kebabi su nevjerojatno nezdravi – s kalorijskom vrijednošću od 1,990 kalorija, što čini 95 posto preporučenog dnevnog unosa kalorija za žene, te čak 346 posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti i 277 posto unosa soli za odraslu osobu. Iako ovakvi rezultati mogu izazvati zabrinutost, važno je napomenuti da se istraživanja uglavnom odnose na europski doner kebab – popularni turski oblik brze hrane u kojem se meso peče na vertikalnom ražnju. Slični mesni proizvodi, kao što su gyros i shawarma, popularni su i u SAD-u i diljem svijeta, a kvaliteta može značajno varirati ovisno o izvoru.
Iako su neki kebabi upitne kvalitete, u mnogim autentičnim restoranima moguće je pronaći visokokvalitetne proizvode. Ključ za ukusnu i sigurnu hranu uvijek leži u kvaliteti, transparentnosti i sljedivosti.