Omiljena namirnica Hrvata ponovno poskupljuje: 'Takva nam je godina'
Zbog neuobičajeno visokih temperatura i sušnih razdoblja, kvaliteta ploda masline ozbiljno je pogođena, što se izravno odrazilo na količinu dobivenog ulja. Iako su neki maslinari uspjeli sakupiti mnogo plodova, same masline bile su neuobičajeno suhe i bez dovoljnog udjela ulja, zbog čega je proizvodnja maslinovog ulja značajno opala. Istarski maslinari u Vodnjanu ističu da su uvjeti ove godine bili iznimno teški, s nesigurnim izgledima za budućnost.
Proizvodnja maslinovog ulja u Europi ove godine pala je za oko 30% zbog dugotrajne suše koja je pogodila masline u ključnom razdoblju. U Vodnjanu, poznatom središtu istarskog ulja, maslinari napominju kako, unatoč povećanom broju plodova, očekuju mnogo manju količinu ulja, piše Kurir.
Aktivnosti berbe i prerade maslina su u punom zamahu, ali rezultati nisu ohrabrujući. Plodova ima na pretek, no ulje koje se dobiva razočaralo je mnoge proizvođače. Marijan Marjanović, jedan od lokalnih maslinara, ističe da se unatoč većem broju maslina, količina ulja neće povećati, nego će poskupljenja troškova prerade i zaštite podići cijene ulja u odnosu na prošlu godinu. Na pozitivnoj strani, ovogodišnje ulje će gotovo u potpunosti biti ekološko jer zbog vrućeg ljeta nije bilo potrebe za zaštitom od nametnika.
Nalazi se u svakoj kuhinji
Situacija je drugačija za Borisa, maslinara iz Peroja, koji očekuje znatno manje plodova i ulja nego prošle godine, što je, kako kaže, jednostavno “takva godina.” Visoke temperature koje su se u kolovozu penjale i do 40°C otežale su proces sazrijevanja i nakupljanja ulja u maslinama, potvrđuje i agronom Edi Družetić, objašnjavajući da je upravo toplinski val spriječio masline da se dovoljno razviju, što je smanjilo udio ulja.
Maslinari poput Vladimira Peruška svjesni su ovogodišnjih ograničenja, pa iako su rezultati slabiji nego prije, razumiju da su vremenski uvjeti glavni uzrok. Od gotovo 500 kilograma maslina, Vladimir je uspio dobiti samo 40-ak litara ulja, što iznosi svega 8% prinos, za razliku od ranijih godina kada je prinos dosezao i 15%.
Stručnjaci napominju da u Španjolskoj postoji sustav procjene koji eliminira utjecaj vode u voću pri određivanju udjela ulja, što omogućava precizniju analizu plodova. Međutim, promjene u klimi i dalje utječu na proizvodnju, a istarski maslinari upozoravaju kako će ovakve godine postati sve češće.
Muž i žena naručili kavu u popularnom kafiću: Stigao im je račun od 4100 eura
Sandi Kiavalon, maslinar iz Vodnjana, zaključuje da će maslinovo ulje uskoro biti luksuzan proizvod zbog inflacije i klimatskih promjena, a visokokvalitetno ulje će si priuštiti samo oni dubljeg džepa. Osvrnuvši se na sezonu, Kiavalon opisuje 2023. kao jednu od najizazovnijih godina, s dugotrajnom sušom do kraja rujna i kasnim, jakim kišama koje su uzrokovale da masline upiju previše vode, čime su smanjene količine ulja. No, u pogledu kvalitete, ova godina ipak donosi pozitivnu stranu jer su masline zbog vrućine ostale zdrave, bez uobičajenih napada nametnika.