Cijeli život krivo pripremate čaj, stručnjaci upozoravaju: 'Proključala voda radi štetu'
Međutim, stručnjaci ističu da pravilna priprema čaja zahtijeva više pažnje kako bi se iskoristile sve njegove blagotvorne tvari. Od duljine kuhanja do vrste posude i kvalitete vode, svaki detalj može utjecati na konačnu nutritivnu vrijednost i okus čaja. Travarka Cami McBright upozorava da mnogi čine greške zbog kojih čajevi gube svoja ljekovita svojstva.
Za dobivanje punog potencijala iz biljnih čajeva ključno je kuhati ih dovoljno dugo, ističe travarka Cami McBright. Većina ljudi vrećicu čaja izvadi iz vode nakon dvije ili tri minute, što je prekratko za oslobađanje svih korisnih tvari. Preporuka je da biljni čaj ostane u vodi barem 15 minuta kako bi se maksimalno iskoristili polifenoli i druge korisne kemikalije.
Posebno je važno poklopiti šalicu tijekom infuzije jer određene korisne tvari mogu ispariti, dodaje McBright. Čajevi u vrećicama, iako praktični, manje su potentni od listića zbog obrade i oksidacije biljaka tijekom pakiranja. Ipak, iznimka su crni čajevi, za koje je potrebno pridržavati se uputa na pakiranju, jer predugo namakanje može povećati sadržaj kofeina do nepoželjne razine.
Mnogi ne čekaju
Osim duljine pripreme, bitna je i kvaliteta vode. Idealna voda za čaj trebala bi biti što čišća i s minimalnim udjelom kamenca, jer alkalnost vode može utjecati na boju i okus čaja. Priprema u metalnim posudama nije preporučljiva jer metal može negativno utjecati na okus i kemijski sastav čaja. Umjesto toga, treba koristiti posude od keramike ili porculana.
Što se tiče količine bilja, McBright savjetuje slijediti upute u receptu. Ako recept nije precizan, mala količina znači biljku koju možete uhvatiti između dva prsta (1-2 g), dok "šaka bilja" označava količinu koja stane u jednu ruku (30-70 g).
Mnogi ovo voće obožavaju, a nisu svjesni koliko je opasno: 'Može dovesti do teških bolova'
Pravilnom pripremom čaja, od odabira vode do vremena infuzije, ne samo da se poboljšava okus, već se osigurava i optimalan unos korisnih tvari koje biljke nude.