Stručnjakinja za prehranu otkrila koju hranu nikad ne smijete kombinirati: Može postati otrovno
Svi smo barem jednom posegnuli za pizzom i gaziranim pićem u isto vrijeme, ali jeste li se ikada zapitali kakav učinak ta kombinacija ima na vaše zdravlje? Prema stručnjacima za zdravlje i prehranu, ovakvi popularni parovi hrane mogu ozbiljno zatrovati naš probavni sustav.
Tim iz Prepped Pots, koji djeluje u sklopu MuscleFooda, upozorava da se različite vrste hrane probavljaju u različitom vremenskom periodu. Stoga je važno kombinirati namirnice sa sličnim vremenom probave kako bi se izbjegla nelagoda i preopterećenje probavnog sustava. Osim toga, hrana ima različite pH vrijednosti. Kiselije namirnice, poput žitarica, jaja, mesa i gaziranih pića, mogu otežati probavu ako se kombiniraju s alkalnim namirnicama poput voća i povrća.
Prema riječima stručnjakinje za zdravlje i prehranu Ashleigh Tosh iz Prepped Potsa: "Prilikom kombiniranja hrane trebate obratiti pažnju na dva ključna faktora - vrijeme probave i pH razinu. Opće je pravilo kombinirati hranu s istim vremenom probave i sličnim pH vrijednostima kako bi se olakšala i poboljšala probava." Nepravilne kombinacije hrane ne samo da mogu uzrokovati nadutost i nelagodu, već i spriječiti tijelo da u potpunosti iskoristi hranjive tvari iz obroka.
Prehrambene kombinacije koje biste trebali izbjegavati su sljedeće.
Gazirana pića i pizza
Iako su omiljeni par mnogima, ova kombinacija može ozbiljno narušiti probavu. Rafinirani ugljikohidrati iz pizze u kombinaciji sa šećerima iz gaziranih pića mogu naglo povećati razinu šećera u krvi. Uz to, pizza je masna, a kombinacija s karboniziranim napitkom može uzrokovati osjećaj prepunjenosti i nadutosti.
Voće i žitarice
Za osobe s osjetljivim probavnim sustavom, kombiniranje voća i žitarica može biti problematično. Voće se brzo probavlja, dok žitaricama treba više vremena. Konzumiranje ovih namirnica zajedno može uzrokovati nelagodu i nadutost.
Kava i hrana bogata željezom
Pijenje kave uz doručak bogat željezom, poput jaja, može ometati apsorpciju ovog važnog minerala. Kava i čaj sadržavaju spojeve koji smanjuju sposobnost tijela da iskoristi željezo iz hrane. Kako biste maksimalno iskoristili hranjive tvari, preporučuje se da s kavom pričekate barem sat vremena nakon obroka.
Jaja i meso
Kombinacija jaja i mesa, poput kobasica, može biti teška za probavni sustav. Obje namirnice bogate su proteinima, a njihova zajednička konzumacija može dovesti do preopterećenja želuca i osjećaja nelagode.
Jogurt i voće
Iako jogurt s voćem zvuči kao zdrav doručak, važno je znati da jogurt ima alkalnu pH vrijednost, dok su voće poput borovnica i jagoda kiselije. Kombinacija ovih namirnica može uzrokovati probavne smetnje kod osjetljivih osoba. Umjesto toga, preporučuje se kombiniranje jogurta s alkalnim voćem poput banana ili malina.
Pravilno kombiniranje hrane ključno je za zdrav probavni sustav i maksimalno iskorištavanje hranjivih tvari. Stručnjaci savjetuju da prilikom planiranja obroka obratite pažnju na vrijeme probave i pH razinu namirnica kako biste izbjegli nadutost, nelagodu i smanjenu apsorpciju nutrijenata.