Svi ih bacaju u smeće, a nisu ni svjesni svih pogodnosti: Evo što možete s ljuskom češnjaka

Umjesto da ih bacite, iskoristite ih na razne načine – od poboljšanja okusa jela do pripreme zdravih napitaka. Mnogi stručnjaci ističu da ljuska sadrži više hranjivih tvari nego sam režanj, pa je šteta ne iskoristiti njezin puni potencijal.
Kako sačuvati ljuske češnjaka?
Umjesto da ih bacite, ljuske češnjaka možete spremiti u vrećicu i pohraniti za kasniju upotrebu. Bitno je ukloniti samo prljave dijelove, dok ostatak može poslužiti za kulinarske i zdravstvene svrhe. Osim toga, ljuske možete zamrznuti kako bi dulje zadržale svoja korisna svojstva. Ako ih planirate koristiti u prehrani, najbolje je da potječu od organskog češnjaka kako biste izbjegli unos pesticida.
Korištenje u kuhanju
Ljuske češnjaka izvrsne su za dodavanje bogatog okusa juhama i varivima. Možete ih ubaciti u lonac dok se jelo kuha, a zatim ih jednostavno ukloniti prije posluživanja. Za suptilniji okus dodajte samo malu količinu ljuskica, dok ćete jaču aromu postići ubacivanjem veće količine. Također, možete pripremiti juhu isključivo od ljuski češnjaka – dovoljno ih je kuhati u vodi 10-15 minuta. Ova tekućina može se koristiti za kuhanje riže, pripremu umaka ili kao temeljac za juhe i variva.

Priprema čaja od ljuski češnjaka
Osim u kuhanju, ljuske češnjaka mogu poslužiti i za pripremu ljekovitog napitka. Čaj od ljuski može pomoći u jačanju imuniteta, ublažavanju kašlja, čišćenju krvnih žila i poboljšanju izgleda kože. Za pripremu čaja zakuhajte litru vode i dodajte šaku ljuski. Ostavite napitak da odstoji 6-8 sati kako bi se svi korisni spojevi oslobodili. Čaj se preporučuje piti hladan, četiri puta dnevno tijekom mjesec dana, kako biste osjetili pozitivne promjene na organizmu.
Znanstvenici otkrili prave razloge zašto ljudi doživljavaju deja vu: Pazite zbog čega nastaje
Važna napomena
Prije nego što uključite čaj od ljuski češnjaka u svoju prehranu, savjetuje se konzultacija s nutricionistom ili liječnikom kako biste bili sigurni da je napitak prikladan za vas.