Žena je jela previše mrkve pa dobila rijetku bolest: Nećete vjerovati što joj se dogodilo s kožom

Nekome je to čips, nekome Netflix, a nekome – vjerovali ili ne – obična mrkva. I dok većina nas povremeno zagrize jednu uz ručak, ima i onih koji pretjeraju do točke da im tijelo počne to doslovno pokazivati. Jedna korisnica Reddita nedavno je podijelila svoje neobično iskustvo – i to u boji naranče. Naime, godinama se šuškalo da previše mrkve može promijeniti boju kože, a ova žena je prava ilustracija tog urbanog mita koji, čini se, i nije mit.
Pod korisničkim imenom AhsewkaTano, objavila je fotografije sebe iz prosinca 2024., kad je svaki dan tamanila mrkvu kao da joj život ovisi o njoj. Na slici – koža joj je imala očigledan narančasti ton, kao da je netko prelio filter od bundeve preko nje. Usporedna fotka, snimljena nakon što je pauzirala s mrkvastim režimom, pokazuje da joj se ten normalizirao.
Ljudi na internetu naravno nisu propustili priliku za zafrkanciju. Jedan komentar glasio je: "Sretno što si preživjela mrkvastu bolest." Drugi je duhovito primijetio: "Je l’ ima šanse da i moja žena zamijeni samotamnjenje s kilogramom mrkve dnevno?" A treći korisnik je dodao: "Dobijem samo narančaste dlanove kad pretjeram. Tvoje je baš… idući level."

Ne smije se pretjerivati
Liječnica i dermatologinja dr. Melissa Piliang iz Clevelandske klinike objasnila je da se stanje naziva karotenemija i iako izgleda pomalo bizarno, nije opasno. "Ono što se događa jest da se višak beta-karotena, koji se nalazi u hrani poput mrkve, tikvica i batata, nakuplja u koži i daje joj narančastu nijansu. To nije česta pojava, ali se zna dogoditi – viđamo možda jedan do dva slučaja godišnje", rekla je dr. Piliang.
Za promjenu boje kože potrebna je uporna konzumacija većih količina – oko 20 do 50 mg beta-karotena dnevno kroz nekoliko tjedana. A jedna prosječna mrkva sadrži oko 4 mg. Računica je jasna: deset mrkvi dnevno i već ste na sigurnom putu prema boji naranče.
Iako zvuči dramatično, stanje ne zahtijeva nikakve lijekove – samo malo odmora od mrkvastih gozbi. Zanimljivo, najmlađi su zapravo najčešće “žrtve” karotenemije, jer se pirei od mrkve i tikvica često nalaze u dječjoj prehrani. No, kao što kaže doktorica: "Nema potrebe za panikom – to nije štetno. Jednostavno stanete s mrkvom i boja se vrati na tvorničke postavke."