Ovo je najpodcjenjenije voće na svijetu: Jedete li ga svaki dan prije doručka za mjesec dana slijedi čudo

Suhe šljive spadaju među najcjenjenije vrste sušenog voća zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima i dugom vijeku trajanja. Dok svježe šljive brzo propadaju, suhe šljive mogu se čuvati u ostavi do šest mjeseci, a ako su pohranjene u zatvorenoj posudi u hladnjaku, ostaju jestive čak do godinu dana.
Njihov sastav obuhvaća koncentrirani sorbitol i veliku količinu vlakana, što im osigurava snažniji laksativni učinak u usporedbi sa svježim šljivama. Osim toga, suhe i svježe šljive bogat su izvor kalija, vlakana i vitamina K, dok magnezij i željezo nalazimo u manjim količinama.
Blago fitonutrijenata i antioksidansa
Šljive sadrže i jedinstvene fitonutrijente, poput neoklorogenske i klorogenske kiseline, koje pripadaju skupini fenola. Znanstvena istraživanja dokazala su da ovi spojevi djeluju kao snažni antioksidansi, pomažući tijelu u borbi protiv slobodnih radikala. Također, vitamin C prisutan u plodovima šljiva poboljšava apsorpciju željeza, čime dodatno pridonosi očuvanju zdravlja.
Konzumacija samo četiri do pet suhih šljiva osigurava oko 280 miligrama kalija, što predstavlja otprilike 12% preporučenog dnevnog unosa ovog važnog minerala.
Zdravstvene prednosti koje suhe šljive donose
Dobrobiti suhih šljiva poznate su još iz tradicionalne medicine. U Kini se već stoljećima koristi lijek ubai, napravljen od sušenih (dimljenih) šljiva, za ublažavanje simptoma poput mučnine, groznice i kašlja.
Suhe šljive također su izvrstan izvor i topivih i netopivih vlakana, što pomaže u održavanju redovne probave i učinkovitijoj apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. Njihova protuupalna svojstva i obilje antioksidansa pridonose očuvanju zdrave gustoće kostiju i mogu pomoći u prevenciji gubitka koštane mase.
Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u šljivama štite od dobnog kognitivnog propadanja i mogu igrati važnu ulogu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Osim toga, redovita konzumacija suhih šljiva može pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi i LDL kolesterola, dok istovremeno štiti stanice od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja raznih bolesti, i navodno se efekti ove podcijenjene voćke mogu vidjeti već kroz mjesec dana.
Kada i kako jesti suhe šljive za najbolje rezultate
Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite sve prednosti koje pružaju antioksidansi, uz prirodno poticanje redovnog pražnjenja crijeva i prevenciju zatvora. Važno je napomenuti da laksativni učinak suhih šljiva može potrajati nekoliko sati, stoga ih je najbolje konzumirati ranije tijekom dana kako biste izbjegli moguće nelagode prije spavanja.