Marelica je čudesna za jetru i mozak, ali ne smiju ih svi konzumirati: Evo tko mora strogo paziti

Ljeti su sve češće na tržnicama i u našim zdjelama s voćem, a stručnjaci za prehranu ističu kako bi ih trebalo redovito konzumirati. No, i ovo voće ima svoje iznimke – nisu preporučljive za baš svakoga.
Ove sočne narančaste plodove posebno krase snažni antioksidansi poput beta karotena, luteina i zeaksantina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja te jačaju prirodnu obranu organizma. Redovita konzumacija može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu i zaštiti od infekcija, pa čak i ozbiljnijih zdravstvenih stanja.
Poznate su i po blagodatima za probavni sustav. S obzirom na visok udio vlakana, marelice pozitivno djeluju na crijevnu floru i olakšavaju probavu, a najbolje ih je jesti cijele i s korom – naravno, uz temeljito pranje.

Ipak, neki moraju paziti
Kao prirodan izvor kalija, marelice pomažu i u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu, regulaciji krvnog tlaka i funkcioniranju mišića. Dvije marelice sadrže oko 181 mg kalija, što čini oko četiri posto dnevne preporučene količine. Znanstvena istraživanja ukazuju da prehrana bogata kalijem može doprinijeti nižem krvnom tlaku i smanjiti rizik od moždanog udara.
Ipak, osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, kao i oni koji uzimaju određene lijekove, trebali bi izbjegavati marelice ili ih konzumirati vrlo umjereno. U takvim slučajevima, važno je posavjetovati se s liječnikom.
Osim svega navedenog, marelice su i vrlo niskokalorične. Dvije svježe marelice donose svega 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, gram bjelančevina i malo masti. Uz to, bogate su vitaminima A, C i E, što ih čini idealnim međuobrokom za tople ljetne dane.