Riba koju Hrvati jedu kao ludi može biti jako opasna: Uzrokuje izuzetno neugodnu bolest

Sardine se već dugo nalaze pri vrhu popisa najzdravijih namirnica zahvaljujući visokom udjelu omega-3 masnih kiselina, kvalitetnih proteina, vitamina B12 i selena. Prema American Heart Association, redovita konzumacija sardina pozitivno utječe na rad srca i imunitet. No, iako su zdravstvene koristi brojne, konzumacija sardina nije uvijek bez rizika – osobito za one s visokim krvnim tlakom, gihtom ili sklonošću bubrežnim kamencima.
Sardine i visoki krvni tlak: Natrij može biti problem
Velik broj proizvoda od sardina na tržištu, osobito konzerviranih, sadrži visoke količine natrija – čak i do trećine preporučene dnevne količine u jednoj konzervi. Budući da natrij zadržava vodu u tijelu i povećava volumen krvi, to posljedično može dovesti do povišenja krvnog tlaka. Osobe s hipertenzijom trebale bi stoga birati sardine s nižim udjelom natrija i konzumirati ih u umjerenim količinama.
Giht i sardine: Kombinacija koja može pogoršati stanje
Za osobe koje pate od gihta, sardine mogu predstavljati ozbiljan izazov. Naime, riječ je o ribi bogatoj purinima, tvarima koje se u tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Kod oboljelih od gihta, ta se kiselina nakuplja i izaziva bolne upale zglobova.
S obzirom na to, preporučuje se izbjegavanje sardina u korist riba s nižim udjelom purina, poput bakalara, ili korištenje dodataka ribljeg ulja kao alternativnog izvora omega-3 masnih kiselina.

Bubrežni kamenci: Još jedan razlog za oprez
Purini iz sardina ne utječu samo na giht – oni mogu povećati i rizik od bubrežnih kamenaca. Visoke razine mokraćne kiseline, uz povećanu koncentraciju kalcija u urinu uslijed visokog unosa natrija, stvaraju idealne uvjete za razvoj kamenaca u bubrezima.
Stoga se osobama s poviješću bubrežnih kamenaca savjetuje umjerenost u konzumaciji sardina ili potraga za zdravijim alternativama.
Što birati umjesto sardina?
Za one kojima sardine ne odgovaraju zbog navedenih razloga, postoji niz zdravih alternativa. Osim već spomenutog bakalara, dobar izvor omega-3 masnih kiselina su: losos, pastrva, chia sjemenke, lanene sjemenke, orasi,dodatci prehrani na bazi ribljeg ulja ili algi.
Također, na tržištu postoje sardine s reduciranim udjelom natrija, što je prihvatljivija opcija za osobe koje moraju ograničiti unos soli.
Sardine su nutritivno bogata hrana koja može pružiti brojne dobrobiti za organizam, ali nisu prikladne za sve. Kod postojećih zdravstvenih tegoba poput hipertenzije, gihta ili sklonosti bubrežnim kamencima, ključ je u informiranom i umjerenom pristupu. Uz pažljiv odabir proizvoda i konzultaciju s liječnikom, sardine i dalje mogu ostati dio zdrave i uravnotežene prehrane.